Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla slagen av fem norskor i jaktstarten – knäcktes av Björgen

Det blev ingen dubbel i Toblach för Charlotte Kalla.
I söndagens jaktstart orkade hon inte med Marit Björgens höga tempo och fick ge sig efter 7,1 kilometer då tre norska åkare drog ifrån i täten.
Till slut blev det en sjätteplats för Kalla.

– Det är inte kul när det blir så här och skidorna inte fäster, men det är jag som valde det här skidparet så jag ska inte skylla ifrån mig, säger Charlotte.

– Det jämnar ut sig, i Lillehammer och Ruka valde jag rätt.

Charlotte Kalla gick ut först i damernas jaktstart under söndagen efter sin fina insats i lördagens 10 kilometer fristil, med fem sekunders försprång till Ragnhild Haga som gick ut som tvåa. Bakom henne följde ytterligare fyra norskor som alla direkt inledde jakten och taktikkörningen för att komma ikapp Kalla och efter lördagens lopp pratade norskorna om att det kunde bli tal om taktikkörning.

Efter 2,1 kilometer hade avståndet till tvåan ökat med drygt tre sekunder, något som också var fallet efter 3,5 kilometer. Då ökade Marit Björgen tempot för att kunna krypa närmare Kalla. En tempoökning som bar frukt då de fem norskorna snabbt kom ikapp och lyckades samla in Kalla, där det var Björgen som åkte absolut snabbast av alla då hon efter 4 kilometer åkt 22 sekunder snabbare än vad Kalla gjort.

– Jag försökte bara åka bra skidor och ha blicken framåt och när de väl kom ikapp försökte jag ta rygg men det var jättesvårt att hänga på. Det räckte inte till idag, säger Kalla i SVT:s sändning.

När halva loppet var åkt var det sex åkare i tät inom loppet av 2,8 sekunder där Kalla låg sist i gruppen.

De sex åkarna följdes även åt vid 6,4 kilomter där det fortsatt var Björgen i tät med Kalla som fyra, men roligare än så blev det inte för Kalla.

När det var knappt tre kilometer kvar att åka hade Kalla tappat på norskorna. Med Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen och Heidi Weng drygt sex sekunder före Kalla som i stigningen såg ut att ha rejält stumma ben.

– Jag kan inte ta i när jag inte får fast skidorna och Jag måste också ligga på väldigt mycket på platten och då har jag inte kraft att köra på när det bär uppför. Jag kände från start att jag var tvungen att fokusera väldigt mycket för att få fast dom och det kostar energi överallt på banan, säger Kalla.

Med bara 1,5 kilometer kvar att åka hade avståndet mellan den norska täten och Kalla ökat till 25,1 sekunder och det blev en uppgörelse mellan Björgen, Östberg och Weng om segern.

Sen seger som blev Björgens, 0,3 sekunder före Östberg och 0,8 före Weng.

Charlotte Kalla fick nöja sig med en sjätteplats, 41,9 sekunder bakom Björgen, och nu väntar en träningsperiod och juluppehåll.

– Det har varit en fantastik säsongsöppning och jag får lägga det här loppet bakom mig och ta med mig. Jag känner mig otroligt motiverad att gå in i en träningsperiod och göra grundjobbet igen, säger Kalla.

Ida Ingemarsdotter blev näst bästa svenska på en 15:e-plats medan Ebba Andersson åkte in sina första klassiska världscuppoäng med sin 16:e-plats.

Hanna Falk slutade 28, Anna Wikén 32:a medan Maria Nordström gick i mål på plats 40.

Charlotte Kalla slagen av fem norskor i jaktstarten – knäcktes av Björgen

Succé i världscupen ger Kalla klirr i kassan – dragit in över en halv miljon på en månad

Charlotte Kalla fortsätter att dominera i världscupen – besegrade norskorna på nytt

Gilla Skidpuls på Facebook