Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef ber om ursäkt för ebolamisstag

Den medicinske chefen vid sjukhuset Texas Health Presbyterian i Dallas ber om ursäkt för att patienten Thomas Eric Duncan, som dog i ebola på sjukhuset 8 oktober, inte fick rätt diagnos från början.

Annons

"Trots att vi hade de bästa föresatserna och ett mycket skickligt medicinskt team gjorde vi misstag", skriver doktor Daniel Varga i ett skriftligt vittnesmål till en utskottskommitté i USA:s kongress i Washington.

Representanthuset har lagt ut vittnesmålet på sin hemsida inför dagens möte i kommittén för översyn och utredningar, som ligger under energi- och handelsutskottet.

Daniel Varga beskriver den sköterska som insjuknade i helgen som hade vårdat Dunan som "extremt kunnig". Han skriver att hon använde full skyddsutrustning och följde smittskyddsmyndigheten CDC:s regler. "Men det är tydligt att hon smittades någonstans, någon gång. Vi går igenom handlingar och observationer och gör allt vi kan för att finna svaren", skriver han.

Varga redogör vidare för vad som hänt vid sjukhuset, i kronologisk ordning, de senaste månaderna. Han konstaterar bland annat att det är vitt skilda uppgifter att diagnosticera och behandla ebola och att sjukhuset brast i diagnosledet.