Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef på chef torskar dit men medierna håller käft

Förra fredagen skrev ÖP om den mygel- och jävskultur som frodas i Försäkringskassans högsta ledning.

Annons

Tidningen Expressen hade då avslöjat hur två toppchefer befordrat släktingar till nya jobb på Försäkringskassan, utan att generaldirektör Dan Eliasson reagerat.

Därefter har det ena avslöjandet värre än det andra följt på varandra.

Först kritiserade sex av kassans internutredare Dan Eliasson för att denne till Expressen uppgett att han avvaktade en internutredning kring en av de båda, kommunikationsdirektören Jonas Lindgren. "Vi fick order om att allt skulle avslutas" hävdade sextetten.

Därefter slutade Jonas Lindgren och undgick på så sätt en klar risk att få sparken. "Orimligt och ovärdigt" löd hans kommentar - då syftade Lindgren på att kollegorna skulle ha agerat domstol, inte på att han gett sin sambo nytt jobb, 9 700 kronor i löneförhöjning och bland annat en privat USA-resa i bonus.

Dagen därpå trampade en ny aktör i klaveret. Fk:s säkerhetschef Torgny Collin som fått i uppdrag att agera rörmokare gav sig på underställd personal med frågan "vem kan ha läckt?"Först när en anställd flera gånger påpekat att han bör ta tillbaka den frågan tycks den före detta poliskommissarien ha insett hur djupt vatten han var ute på. Till råga på allt fastnade utfrågningen på band.

Den övernitiske rörmokaren togs ur tjänst i förrgår. Samtidigt anmälde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson både myndigheten och säkerhetschefen till Justitieombudsmannen, JO, och Justitiekanslern, JK, för misstänkt brott mot grundlagen: Skyddet i grundlagen för uppgiftslämnare är centralt i svensk rättsordning.

Allt detta är illa, fruktansvärt illa. Men kanske är ändå det mest illavarslande den relativa medieskugga som Fk- skandalen hamnat i. I går kostade Dagens Nyheter på sig en kort betraktelse om den på ledarplats. Och en vecka efter att skandalen började rullas upp tog Svenska Dagbladet in en notis om turerna kring Lindgrens avgång.

För många, till exempel radikala Aftonbladet, borde Fk- nomenklaturans framfart ha varit en godbit. Men tidningen har valt att tiga. En förklaring lär vara banaliteten att det är "Expressens grej." En annan den ÖP pekade på i fredags: Att den S-märkte Dan Eliassons gjort sig medialt osårbar med sitt twittrande om att han kräks vid åsynen av Jimmie Åkesson.

Det finns en tredje förklaring till tystnaden, minst lika vissen som de båda nyssnämnda. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, är fortfarande huvudkällan i det svenska nyhetsflödet. För många tidningar är det först "när TT haft det" som en sak är värd att skriva om.

TT höll länge tyst om Fk- skandalen. Så länge att tidningen Resumé till slut ringde på hos den anrika inrättningen och frågade om tystnaden kunde ha ett samband med att Jonas Lindgren varit såväl utrikeschef som Brysselkorrespondent på TT.

Nejdå, bedyrade två TT-chefer som taffligt försökte skylla den uteblivna rapporteringen på varandra. Den ene kröp dock till korset och bedyrade med dagens infantiliserade språkbruk att "det var jättedåligt från vår sida" att dröja så länge.

ÖP upprepar frågan till ansvarige ministern Ulf Kristersson: Tycker du det ska få gå till så här på Försäkringskassan?

"Jag förutsätter att generaldirektören sköter sitt arbete på rätt sätt och vidtar nödvändiga åtgärder om inget funkar som det ska" säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till Expressen. Det låter troskyldigt i överkant. Är inte generaldirektören själv grundproblemet?

Sven-Olof Lööf