Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen för barnkliniken: – Jag tror att vi kommer att hitta lösningar

På kort sikt kommer antalet vårdplatser att minskas på barnkliniken på grund av personalbristen. På längre sikt finns andra strategier för att förbättra situationen.

Urban Tirén, överläkare och chef för barnkliniken, delar personalens bild av att läget är besvärligt och att det är svårt att få bemanningsekvationen att gå ihop.

– Vi har klarat oss ganska länge i Östersund, medan många andra landsting har drabbats tidigare. Det fattas sjuksköterskor rent allmänt i både Region Jämtland Härjedalen och i Sverige. Det utbildas för få barnsjuksköterskor.

Grundbemanningen har nästan inga marginaler och när personal går i pension, blir sjukskriven eller flyttar är det svårt att fylla vakanserna. Urban Tirén berättar att rekryteringsförsöken pågår ständigt och på längre sikt finns strategier för att förbättra bemanningsläget. Men situationen måste också hanteras på kort sikt.

– Vi kommer att behöva dra ner på vårdplatser efter påsk. Totalt är det 20 vårdplatser på kliniken och vi kommer att minska till 16 vårdplatser. Vi tittar på inläggningskriterier och letar efter andra lösningar, säger han.

Urban Tirén har förståelse för barnsjuksköterskornas önskemål om högre lön och bättre arbetstider. När det gäller övergripande lönefrågor hänvisar han till den högsta regionledningen. Det han har kunnat göra som klinikchef är att fatta beslut om ett tidsbegränsat tillägg på lönen på 1 500 kronor per månad för barnsjuksköterskorna.

– Det är inte lösningen på problemet, men det är ett sätt att markera en viljeinriktning

En bättre arbetstidsmodell ska utarbetas på barnkliniken. Det är inte är gjort i en handvändning, men på längre sikt ska det göra att arbetstiderna blir bättre. Det väntas få positiv effekt på arbetsmiljön och därmed på möjligheterna att rekrytera.

– Jag tror att vi kommer att hitta lösningar genom att både jobba kortsiktigt och långsiktigt.

De senaste åren har fler barn fötts i Jämtland län, barnkullarna blir större och det gör också att arbetsbelastningen ökar på barnklinken.

Läs mer:

Sjukvårdspersonal tycker till om planerna på storregion i Norrland

Robert Uitto (S): ”Stornorrland” är ett olyckligt begrepp

Färsk analys: Jämtland måste gå med i Storregionen - annars kan konsekvenserna bli allvarliga