Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefens son fick jobbet

En son till en högt placerad chef inom Regionförbundet Jämtlands län har löpande fått vikariat efter vikariat på sin fars arbetsplats.
Bland anställda talas det om nepotism.

Annons

Det var kort efter att den aktuella chefen fått sin anställning som hans son fick ett sommarjobb på regionförbundet. Statliga myndigheter ska annonsera ut sina lediga tjänster. Men så gjordes inte i detta fall.

– Vi har ett samverkansavtal med facket om när vi ska annonsera. Det behöver vi inte göra när det gäller timmar, säger Berit Eriksson, områdeschef verksamhetsstöd

Enligt Berit Eriksson bestod sommarjobbet av att hoppa in några timmar vid behov. Hon kan inte svara på varför det blev just kollegans son som fick uppdraget och inte någon som exempelvis anmält sig arbetslös på arbetsförmedlingen.

– Vi behövde någon som kunde sitta lite i växeln. Det var något väldigt kort på timmar, säger Berit Eriksson och fortsätter:

– Han blev anställd under mig. Jag såg att han var användbar och han fick kortare vikariat. Sedan har han rullat på som vikarie.

Timanställningen blev således en visstidsanställning som löpande förnyades. Utan annonsering.

– Han är väldigt kompetent. Han är väldigt duktig helt enkelt och jag bestämde att han skulle få fortsätta, säger Berit Eriksson.

Hon poängterar att facket inte motsatt sig detta.

Bland anställda finns det dock ett missnöje. Eller som en anställd uttrycker det:

”Detta är en allvarlig form av nepotism som Berit som administrativ chef inte skulle delta i.”

Den aktuella chefen förnekar bestämt att han skulle ha varit med och påverkat att sonen skulle få jobbet.

– Nej, det tycker jag verkligen inte att jag har gjort. Jag är fullständigt medveten om att sådant här är känsligt, säger han.