Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefer nekar till brott

Två chefer har vållat en anställd mans död genom att inte göra tillräckligt mot mobbning. Det argumenterade åklagaren Åse Schoultz för när en unik rättegång inleddes vid Östersunds tingsrätt.

Salen var fullsatt när förhandlingen inleddes på måndagsmorgonen.

Målet handlar enligt Åse Schoultz om vad brister i arbetsmiljöarbetet kan få för konsekvenser. En lång och tung dag följde i rätten, där hon och mannens änka gav sina bilder av vad som lett fram till självmordet i juni 2010.

Under hösten 2009 började mannen visa tecken på att inte må bra. Att han var nervös inför att åka till jobbet var inte alls likt honom, berättade änkan.

Mannen tog upp sina upplevelser av att bli utsatt på jobbet i hopp om att man skulle kunna nå varandra. Efteråt kände han att han skulle få äta upp det.

Under våren 2010 kallades mannen till ett möte där det talades om att han riskerade att få en varning, berättade änkan:

– Han är som en spillra, redan då. Ljusår från den han egentligen är.

Åse Schoultz frågade om tidigare upplevelser i mannens liv kan ha orsakat hans depression.

– Nej, det var så otroligt tydligt, svarade änkan om att självmordet beror på arbetssituationen.

Målsägandebiträdet Peter Bergqvist frågade hur hon kunde vara så säker:

– Det var det enda han pratade om.

Mannens död är att betrakta som en arbetsskada, utifrån ett utlåtande av en specialist i allmänpsykiatri.

Till skillnad från åklagaren anser målsägandebiträdet Mats El Kott att brottet ska ses som grovt. En avskedsprocess inleddes utan grund trots vetskap om självmordsrisk, hävdar han.

De åtalade cheferna ska förhöras under tisdagsförmiddagen. Hittills har de förklarat att de nekar till brott. De har känt till mannens tillstånd men anser att de har fullgjort sina skyldigheter.

Försvarsadvokat Rolf Lohse anser att det inte har tagits upp något tillräckligt konkret i åtalet.

– Man vet liksom inte vad åklagaren menar, sa han.

En av de åtalade cheferna gjorde en utredning om kränkande särbehandling, som visade att det inte handlade om mobbning utan om en vanlig konflikt. Åse Schoultz påpekade att få personer har hörts i den utredningen.

Först under slutet av rättegången kommer Åse Schoultz att yrka på ett straff. Vad det blir har hon inte bestämt än, men säger att det kan bli tal om villkorlig dom och kraftiga böter.

Läs hela gårdagens direktrapportering här: op.se/lanet/krokom/1.6469267-forhoren-med-ankan-avslutade