Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cheferna förhördes under dag två

Två chefer misstänks ha vållat en anställd mans död genom att inte göra tillräckligt mot mobbning. De åtalade cheferna fick svara på frågor i rätten under tisdagen. En av dem förhördes i fyra timmar.

Chefen som förhördes först berättade om när han anställde mannen, som gjorde ett gott intryck på honom. Mannen hade berättat ärligt om situationen på sin förra arbetsplats, enligt chefen:

– Jag förstod att det hade varit ganska stora svårigheter.

Ansvariga vid den tidigare arbetsplatsen har kallats att vittna av försvaret senare under rättegången. I polisförhör som lämnats in till rätten har det sagts att det var turbulent kring mannen även där.

Efter julen 2009 berättade mannen för chefen vid Krokoms kommun att han hade ont i magen och svårt att sova.

– Då ringde det klockor hos mig. Han är på väg in i en depression, tänkte jag, sa chefen.

Mannen erbjöds kontakt med företagshälsovården men ville hellre bli omplacerad, enligt chefen. Men något sådant ska inte ha varit praktiskt möjligt.

Chefen gjorde en utredning där han kom fram till att det inte förekom kränkande särbehandling mot mannen.

– Det var första och sista gången jag tänker göra en mobbningsutredning. Jag hade ingen erfarenhet, sa chefen.

Frågan om skriftlig varning kom upp under tiden som mannen mådde dåligt. Chefen trodde att det var bäst för mannen att få det utagerat och kunna dra ett streck, förklarade han.

Försvarsadvokat Andreas Victor frågade sin klient om han var rädd för att mannen skulle ta sitt liv.

– Jag var otroligt rädd för det, svarade chefen.

På beskedet om att så hade skett reagerade han "med bestörtning":

– Man känner ju skuld naturligtvis.

Något som hade kunnat rädda honom hade kunnat vara att avstå från den arbetsrättsliga processen, menar chefen.

Varken han eller hans chef, som också är åtalad, anser sig vara kunniga inom arbetsrätt.

Förhöret med den medåtalade chefen var något kortare. Tidigare hade han hört talas om vad han kallar "samarbetsproblem". Men i början av mars förstod han att situationen var allvarlig för mannen, berättade chefen.

Åklagaren frågade honom vad han vidtog för åtgärder då. Att kalla till möte för att få till stånd en mobbningsutredning, var chefens svar.

Han hade delegerat arbetsmiljöansvar till chefen som förhördes först. Han medgav att det hade kunnat följas upp bättre, som svar på målsägandebiträdet Mats El Kotts fråga.