Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cheferna frias i unik arbetsmiljödom

Under tisdagen kom domen i det uppmärksammade arbetsmiljömålet i Krokom.
Hovrätten friar de två cheferna vid socialförvaltningen som tidigare fälldes vid tingsrätten för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Annons

Hovrätten gör precis som tingsrätten, anser att det fanns en rad brister i chefernas hantering av en konflikt på socialförvaltningen i Krokom. Men de var inte tillräckligt allvarliga för att vara straffbara, säger hovrätten och prövar därmed inte sambandet mellan bristerna och socialsekreteraren Lars Perssons död 2010.

En nämndeman meddelade avvikande mening. Han ville fälla de två.

Läs mer: Krokoms kommun vill inte se den friande domen som en seger

Tingsrätten kom fram till att bristerna var så allvarliga att de var straffbara och att det fanns ett samband mellan bristerna och att Lars Persson valde att ta sitt liv.

Åklagare Åse Schoultz är mycket kritisk.

– Jag tycker inte att hovrätten hanterar arbetsmiljölagstiftningen korrekt. Här konstaterar hovrätten att det funnits en rad brister, de bockar av dem en efter en, men de anser att de inte är tillräckligt allvarliga för att vara straffbara. Men i stället för enskilda händelser handlar det om en pågående process och de borde ha tittat på allt detta sammantaget. De har sedan inte ens gått in i orsakssambandet mellan självmordet och bristerna eftersom de anser att bristerna inte är straffbara.

Nu hoppas Åse Schoultz att domen överklagas till högsta domstolen. Men det är ett beslut som hon inte rår på.

– Det är Riksåklagarens kansli som måste avgöra. Men jag hoppas det. Jag är förvånad över hovrättens dom.

Vilka brister är det då hovrätten radar upp?

När det var uppenbart att det fanns en konflikt på jobbet (hovrätten kallar det inte mobbning), skulle de två åtalade cheferna ha försökt anpassa jobbet för den utsatte och utrett omplacering. Inte heller kartlades rehabbehovet när Lars Persson blev sjuk på sitt jobb. Slutligen, vilket är den allvarligaste bristen, gjordes en mycket dålig mobbningsutredning. Och som kronan på verket undertecknade den högste chefen av de två en underrättelse om avsked utan att det fanns skäl för det, menar hovrätten.

Det sista finns det en förmildrande omständighet för - chefen han litade på personalavdelningen.

Hovrätten avslutar med att bristerna inte varit oaktsamma av sådant slag att de varit straffbara som vållande till annans död.

– Jag är väldigt glad för min klients skull. Sedan kan jag förstå att familjen tycker att det här är konstigt. Men jag har redan från det att jag tog uppdraget varit övertygad om att det inte skulle hålla juridiskt, säger Andreas Victor, som var försvarsadvokat åt en av de åtalade cheferna.

Rolf Lohse företrädde den andra chefen. Han är nöjd med domen.

– Jag tror att de flesta med lite juridisk bakgrund blev rätt förvånade över tingsrättens dom. Den hade kunnat få omfattande konsekvenser i samhället, säger han.

Läs mer: Krokoms kommun vill inte se den friande domen som en seger

Se hela Krokoms kommuns presskonferens här

Se också: Änkan: "Det är skrämmande"