Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cheferna tog plats i rätten

Rättegången där kommunen ställs till svars för parasitutbrottet fortsätter.
På onsdagen hördes två tidigare VA-chefer och nuvarande miljöchef.

Först ut var Magnus Rosenberg som var VA-chef på Östersunds kommun fram till juni 2010, då han gick i pension. Åklagaren frågade bland annat honom om hans kunskaper om Cryptosporidium.

– För mig var det ett nytt begrepp när det inträffade i Östersund. Jag kan inte påminna mig om att jag hade hört om det innan, svarade Magnus Rosenberg.

Han berättade vidare att han gått fortbildningskurser och gjort studiebesök på andra anläggningar och mött mycket branschfolk under åren som chef.

– Jag kan inte komma ihåg att vi diskuterade parasiter, sa Magnus Rosenberg.

Den chef som sedan tog över var Rickard Johnsson. Han blev anställd den 1 juni 2010. På åklagaren Lars Magnussons fråga om det under hans tid som VA-chef fanns en tanke på att skydda sig mot parasiter svarade han nej.

Åklagaren frågade vidare: Parasiter i vatten, vad kände du till om det under din tid som chef?

– Jag hade ingen alls kunskap innan den här händelsen, svarade Rickard Johnsson.

Även Östersunds kommuns miljöchef Jari Hiltula blev utfrågad i rätten på onsdagen. Åklagaren Lars Magnusson undrade om han inte hade hört talas om de tidigare Cryptosporidumutbrotten på Irland eller i Sydney. På det svarade Hiltula nej.

Rättegången fortsätter under torsdagen. Då ska sakkunniga höras om bland annat vilka möjligheter kommunen ska ha haft för att förhindra smittspridning och riskerna med eventuellt felkopplade avlopp.