Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefsbonusar väcker ilska

Ilskan över uppsatta chefers miljonbonusar växer världen över, samtidigt som varslen blir allt fler. I Frankrike har det gått så långt att uppsägningshotade tar sina chefer som gisslan.

Fabrikschefen på amerikanska läkemedelsföretaget M3:s fabrik i franska Pithivers satt i går instängd på ett kontor för andra dagen i rad, vaktad av strejkande anställda. Fabriken ska säga upp nästan halva personalstyrkan och fackförbunden kräver bättre uppsägningsvillkor.

sedan var det VD:n för franska Sony som hölls som gisslan i den sydvästfranska fabrik som ska stängas.

I takt med att varslen blir allt fler växer de drabbades ilska och desperation och deras reaktioner blir allt mer radikala. De varslade hos däcktillverkaren Continental trängde sig nyligen in på ett ledningsmöte i Reims och bombarderade sina chefer med ägg samtidigt som kollegor pucklade på mansstora dockor som symboliserade ledningen.

kom det fram att fyra toppchefer hos statsunderstödda banken Société Générale skulle tilldelas 320 000 aktieoptioner. Inte förrän de blivit utskällda av president Nicolas Sarkozy och en stor del av regeringen avstod de från att utnyttja aktieoptionerna så länge banken får ekonomisk hjälp av staten.

Nicolas Sarkozy slog i ett tal i tisdags kväll fast att han inte längre vill se några guldkantade fallskärmsavtal och bonusar i företag som får statligt stöd, som varslar eller använder sig av permitteringar i stor utsträckning.