Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockbesked för högskola i Strömsund

Yrkeshögskolan i Strömsund har nåtts av ett chockbesked. Utbildningen till vindkrafttekniker får inte fortsatt statligt stöd, och därmed blir det inget intag till hösten trots att behovet är stort och att kön till utbildningen är lång.

– Det känns väldigt ledsamt, vi var 99 procent säkra på att få nytt stöd, suckar biträdande rektorn Karin Liinasaari.

Strömsund var först ut i landet med en tvåårig yrkeshögskoleutbildning för vindkrafttekniker. Snart går den nionde gruppen studenter ut, och de flesta av dessa är garanterade jobb samma dag som de lämnar skolbänken. Bara två av 131 personer som slutfört hela eller delar av utbildningen saknar jobb i dag och de flesta arbetar med vindkraft eller andra elarbeten. En färsk rapport visar dessutom att 100 stycken vindkrafttekniker behöver anställas per år i landet.  De senaste åren har 35 studenter kommit in på utbildningen i Strömsund, och det mesta talar för att lika många skulle ha sökt till hösten. För ett relativt litet samhälle som Strömsund är det ett stort avbräck.

Hur kommer det sig då att Strömsund inte får fortsätta med utbildningen?

Jo, främst handlar det om två orsaker. Dels har det statliga anslaget till yrkeshögskolorna minskat, och till hösten var det bara 358 utbildningar som beviljades stöd av totalt 1 337 ansökningar. Den andra anledningen är att vindkraftteknikerutbildningarna blivit utsatt för konkurrens från andra branscher och platserna till vindkraftteknikerutbildning minskar nu från 165 utbildningsplatser till 40. Det är i höst bara Söderhamn och Varberg som får stöd till vindkrafttekniker.

– Det är tråkigt att anslagen till yrkeshögskolorna minskar då det är en väldigt bra utbildningsform där branschen är delaktig i utbildningen och där det är arbetskraftbehovet som avgör. Jag har pratat med folk i branschen, och de tycker att det är märkligt att vi inte får fortsätta i Strömsund, eftersom det är i vår region den mesta vindkraften byggs just nu, säger Karin Liinasaari.

I Jämtland var det tre YH-utbildningar som beviljades statligt stöd inför hösten 2015. Det var Event Manager i Åre, Lönespecialist i Östersund och Vårdadministratör i Östersund.

Strömsund ger dock inte upp hoppet om en fortsättning för YH-utbildningen, utan Karin Liinasaari tänker göra ett försök att få stöd inför hösten 2016. Den stora utmaningen blir dock att behålla kompetensen inom utbildningen, så exempelvis lärarna inte försvinner för gott till andra jobb.

– Vi har bra kontakt med branschen, och våra lärare kanske kan få andra uppdrag under tiden som utbildningen vilar. Vi har redan börjat formulera vår ansökan inför 2016, och jag har trots allt goda förhoppningar inför framtiden, säger Karin Liinasaari.