Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockvåg av nysocialism pågår inom länssjukvården

Det går en chockvåg genom länets hälso- och sjukvård av nysocialism, där arkitekterna, landstingets politiska ledning – S, V och MP – är i färd med att beröva medborgarna i Hede, Hoting, Hammerdal och Offerdal deras hälsocentraler.

Orsaken är enbart politisk ideologi.

Länets primärvård ska ses som en helhet, oavsett hur hälsocentralernas ägarförhållanden ser ut. Två hälsocentraler ägs av orternas befolkning genom ekonomiska föreningar, Hede och Offerdal. En hälsocentral drivs privat. Det är den i Hoting med två filialer i Strömsund och i Hammerdal.

Övriga hälsocentraler ägs och drivs av landstinget. Nu finns planer hos S, V och MP att ändra i ersättningssystemet, vilket kommer slå mycket hårt dels mot Hotings hälsocentral och filialerna i Strömsund och Hammerdal, men det slår också mot den av folket ägda hälsocentralen i Hede.

I tillägg tänker landstinget med majoritetspartiernas goda minne öppna en filial i ett samarbete med skidanläggningen på Vemdalsskalet. Den planerade filialen på "Skalet" kan bli dödskyssen för Hede hälsocentral.

Jag ser mycket allvarligt på de här planerna. Robert Uitto reser just nu runt i länet för att träffa företagare och föreningsföreträdare, i ett försök att sälja in sig själv och sitt parti inför nästa års val till ett nybildat Regionfullmäktige/landstingsfullmäktige, men uppenbarligen gör han skillnad på företagare och företagare.

Entreprenörer som bedriver primärvård i nämnda orter och som landstingsmajoriteten för länge sedan vänt ryggen, är uppenbarligen inte lika rumsrena som övriga företagare och entreprenörer.

Vi är till befolkning ett litet län och därför gäller det att vi håller ihop och hjälper varandra, därför är de alternativt drivna hälsocentralernas så viktiga, för utan dessa står befolkningen i dessa orter helt utan sjukvård.

Innan dessa hälsocentraler bildades hade landstinget långt framskridna planer på nerläggning, men tack vare dessa entreprenörer och befolkningen på aktuella orter, finns i dag en mycket väl fungerande sjukvård.

Min uppmaning till den politiska landstingsmajoriteten blir därför att överge alla tankar på att förändra i ersättningssystemet och skrinlägga alla planer på en filial på "Skalet".

Utan sjukvård på aktuella orter blir det också genast mycket mer besvärligt för övriga företag att utvecklas och växa på dessa orter. Min uppgift som landstingspolitiker måste vara att sörja för en så säker och lättillgänglig sjukvård som möjligt är och då oavsett vem, eller vilka som driver sjukvården och vart den än bedrivs i länet. Detta måste förutom oss borgerliga politiker inom M, C och FP också gälla för politikerna i det rödgröna blocket!

Christer Siwertsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel