Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer B Jarlås - Konstkrönika

Gamla rockband, färgstarka Yran-minnen, stora artistporträtt och tjeckiska brudar av stål. Så här mitt i sommaren är utställningsutbudet verkligen fascinerande.

Foton av gamla rock & roll-kändisar har alltmer kommit på modet. Många vill ha vältagna fotografier i svartvitt eller färg av sina gamla eller nya idoler på väggarna och de är beredda att betala rätt bra för det. I lördags på Mono Galleri & Espressobar på Frösön var det vernissage för två riktigt snygga utställningar med högklassigt rockfoto mestadels i svart och vitt – och här var för en gångs skull priserna inte alls så upptrissade som de kan vara.

Rolf Adlercreutz är en ruskigt rutinerad fotograf med erfarenheter från dagspress, från veckopress, bildbyråer, som ordförande och gallerist. Han är flera gånger prisbelönad. 1979 fick han uppdrag av Vecko-Revyn att med journalisten Lasse Stahre åka ner och göra ett reportage med gruppen Thin Lizzy. Det var ett standardjobb, men kontakten blev god och Rolf fick följa med dem under flera dagar på och utanför scenen. I Vecko-Revyn blev det tre sidor då. Men bilderna nådde också gruppen och de spreds i Melody Maker och har under åren dykt upp i många minnesprogram om gruppen, som lade av 1983 och där sångaren och låtskrivaren Phil Lynott blott 36 år gammal avled i januari 1986. Det är just blandningen av det privata och offentliga som fick Roffe att göra en utställning med bilderna. En utställning som tidigare visats i Uppsala och stockholm.

På Mono har de svartvita Thin Lizzy-bilderna ett eget rum. Massor av tätt hängda foton av ett band som just släppt sitt kanske bästa album Black Rose, åtminstone det album som såldes bäst i Sverige. Gary Moore hade för tredje gången kommit tillbaks in i gruppen som gitarrist vid sidan av amerikanen Scott Gorham. Scenfotona är stundtals helt enorma för mig som dyrkade gruppen och såg dem live två gånger. Den karismatiske, nästan ett för svagt ord i sammanhanget, Phil Lynott ensam i strålkastarljuset griper verkligen tag. Här finns en närvaro som dagens fotografer aldrig kan få med de restriktioner som gäller idag. Och bilderna från den lediga dagen på Tivoli i Köpenhamn är så sköna. Ett fantastiskt band och en mycket sevärd utställning. Och har man en relation till Thin Lizzy så får man inte missa dessa bilder, tre dagar från för 34 år sedan som är värda att återuppliva.

I rummet bredvid hänger bilderna på rader på tvättlinor. Galleristen Lennart Jonasson kallar dessa foton för Foto-loppis. Till fasta priser kan man köpa med sig ett svartvitt originalfoto av artister som besökt Storsjöyran under de senaste åren. En nyfiken Håkan Hellström, en väldigt ung Lars Winnerbäck, snygga Louise Hoffsten, ja, all de svenska och internationella stjärnor Lennart Jonassons kamera mött backstage på Yrorna finns här. De flesta foton finns även med i den fina fotoboken Wild Cards som Lennart gav ut tillsammans med musikern Johan Johansson för fem år sedan.

Utställningarna på Mono finns kvar åtminstone till den 11 augusti och om intresset är stort kan det bli en förlängning med någon eller några veckor.

Vill man se ännu mer av Lennart Jonassons Yran-foton; så på övre planet på Kärnan, i den lokal där det tidigare var en bank, hänger tolv stycken stora svarta vepor med porträtt av flera av stjärnorna som också är med på Mono. Här finns Lemmy, Plura, Håkan Hellström och andra. Effekten av bilderna tryckta på svart bakgrund är riktigt lyckad.

___

På Ahlbergshallen kan man sedan i lördags möta sig själv, åtminstone om man besökt Storsjöyran efter 1996. Folkets Yra är utställningen döpt till där fotograferna Tommy Andersson, Göran Strand, Roger Strandberg och Daniel Stenbäck visar sammanlagt närmare 300 större och mindre färgfotografier tagna på Storsjöyrorna från 1996 fram till 2012. Utställningen är ett led i att Storsjöyran i år firar 30 år.

Folkets yra ger ett kaleidoskopiskt intryck där väggarna nästan svämmar över av alla foton på besökare, presidenttal, försäljare, personal och artister. En del är översiktsbilder och andra riktigt närgångna. Allt huller om buller utan märkbar ordning. Helheterna blir till stora tempoladdade collage där de enskilda fotona blir del i något större. Men i den övre salen har ett antal foton förstorats upp och hänger ett och ett mitt i rummet. Där finns artister som Marina från Marina & The Diamonds och Iggy Pop men även här publikbilder. Varför just dessa bilder valts ut verkar mer slumpmässigt då flera av de mindre bilderna gjort sig precis lika bra.

Storsjöyran gör sig riktigt bra på bild. Ibland kanske till och med bättre än hur det verkligen var. Utställningen avslutas söndag den 28 juli med att alla bilder säljs ut.

___

I Lillhärdal hos Härjedalens kulturcentrum var det vernissage i lördags för två installationer med skulpturgrupper av tjeckiska konstnärinnan Veronika Psotková. På svenska är de två grupperna döpta till Bikini-klubben och till Sauna/Bastu.

Bikini-Klub är placerad på ett tak till kulturcentrum och består av sex stycken frodiga kvinnofigurer stickade i svart ståltråd och försedda med färgglada bikinis. Det är en skönt ohämmad grupp som verkar ta livet som det är och skita i påtvingade ideal och där ståltrådens förmåga att påverkas av ljuset gör dem mer levande. Sauna/Bastu kan kanske ses som ett manligt alternativ. Men här är gruppen placerad i ett eget utrymme som placerats i salongen på Härjedalens kulturcentrum. De fem manliga figurerna har skapats av nät av stickad ståltråd och i bastun används UV-ljus. Bikini-damerna får frysa utomhus i sina tunna bikinis och gubbarna som redan är inne i värmen får det ännu varmare i sin bastu. Bara det en symbolik i sig.

Men det är riktigt roligt att Tjeckiska centret åter gör en liten satsning mot Jämtlands län. Det var ett tag sedan senast. Men i sommar först dansteater och nu utställning. Veronika Psotková är en alltmer uppmärksammad skulptör. Utställningarna kommer att finnas kvar i Lillhärdal till den 24 september, med undantag för den 21-24 augusti då de gör en liten utflykt till Fringe Fest i Stockholm.

Härjedalens Kulturcentrum i Lillhärdal är i sommar öppet tisdagar – söndagar kl 14-18.

___

Mer konst i Östersund. Redan i morgon onsdag är det dags för nästa vernissage. Då kommer Charlotte Enström att visa sin utställning Crowd i Storsjöteaterns foajé. Crowd består av teckningar i Charlottes karaktäristiska stil föreställande den del av Storsjöyran publik som håller till längst framme vid kravallstaketen. Charlotte vill försöka skildra allt det där hysteriska, väckelsemöte-aktiga. Totalt kommer runt tio teckningar att visas. Och jag som höll hennes utställning på Ahlbergshallen hösten 2012 som en av förra årets klart bästa utställningar ser verkligen fram mot morgondagens vernissage

På fredag är det vernissage hos Lars Bolin Gallery för utställningen Wonderful Tonight med fotografier tagna av Pattie Boyd, eller Patricia Clapton som det står i hennes pass. Pattie är kvinnan som är en levande legend från 1960-talet Swinging London där hon först var gift med Beatles George Harrison och sedan gifte sig med Eric Clapton. Hon har kallats Rocks most beatiful muse efter att ha inspirerat till flera klassiska låtar. Nu är det dags för hennes första utställning i Sverige med foton från den tiden men också med mer samtida foton från reportage hon gjort för National Geographic och annat.