Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer kämpar för elen

Invånarna i byn Lillsjöhögen betalar mer för strömmen än de flesta men har fler avbrott än genomsnittet. Det är ett förhållande som bybon Christer Andersson har fått innerligt nog av.

Christer Andersson lägger fram en bunt papper på sitt köksbord. Den består av jämförande statistisk över elavbrott, rapporter från Energimarknadsinspektionen och en mängd brev.

Lillsjöhögen har problem med sin elförsörjning. Många av de frekventa elavbrotten är visserligen korta men de slår av datorer, vitvaror och elpannor. Vilket sliter både på apparater och bybors tålamod.

Men för Christer Andersson handlar det inte bara om irritation utan även om säkerhet, när avbrotten i vissa fall drar ut på tiden.

– När vi får strömavbrott tar det an halvtimme innan bredbandet slutar fungera och de som har sin telefoni genom det mister den med en gång. Två timmar efter det har vi inget mobilnät heller. Hur gör man om det sker en olycka, frågar han sig.

Elnätet i Lillsjöhögen ägs av Härjeåns Nät, som inte bara har fler avbrott än genomsnittet, enligt Energimarknadsinspektionen. De har också en av landets dyraste nätavgifter, även när de bara jämförs med företag med liknande förutsättningar.

Enligt Christer Andersson har elnätet fungerat dåligt i de 25 år som han bott i Lillsjöhögen och han säga att han försökt uppmärksamma Härjeåns och berörda myndigheter på detta i två års tid utan resultat.

Men när stormen Ivar slog gjorde byn strömlös i flera dagar för jul, då fick han nog.

– Jag har skickat brev till alla som har någon direkt beröring med eldistribution och fått Energimarknadsmyndigheten att starta en utredning om Härjeåns avbrott. Sedan får vi se vad det blir av det, säger han.

Målsättningen är att Härjeåns ska tvingas sälja elnätet i området där Lillsjöhögen ingår till ett annat bolag.

– Det finns ett principbeslut i kommunen om att all eldistribution i kommunen ska ombesörjas av Jämtkraft. Om vi kan få ett myndighetsbeslut om att Härjeåns inte uppfyller kraven för god elförsörjning kanske Jämtkraft kan lösa ut dem för en bilig penning, säger Christer Andersson.

På Härjeåns Nät ställer man sig frågande till att det skulle vara något problem med elavbrott i Lillsjöhögen men vd Sten-Olov Salomonsson se över saken vid tillfälle.

I övrigt anser han att Energimarknadsinspektionens statistik, som visar att Härjeåns är ett av Sveriges dyraste nätbolag, är missvisande.

– Man måste se till helheten. Det är naturligt att vi hamnar högt upp utifrån hur enormt stort nät vi har och hur många fritidsboenden inom området, säger han.

Enligt Sten-Olov Salomonsson finns det inga andra kraftbolag i Sverige med liknande omständigheter och därför kan deras pris inte heller jämföras med någon annans.

• Enligt Energimarknadsinspektionen har ni också fler elavbrott än genomsnittet.

– Vi har varit hårt drabbade av stormarna Dagmar och Ivar. Mycket utifrån att det varit problem i andras nät som leder in i vårt område, säger Sten-Olov Salomonsson.

Nätbolagens avgifter i Jämtland (inklusive moms)

Bolagen som äger Sveriges elnät utnyttjar sina monopol för att skinna kunderna. Det anser Villaägarnas riksförbund som kartlagt elnätspriserna i Jämtland i en ny rapport.

Berg

BTEA 6 843 kr

Jämtkraft 7 178 kr

Härjeåns 10 080 kr

Bräcke

Jämtkraft 7 178

Härjeåns 10 080

E.ON 9 050

Härjedalen

BTEA 6 843

Härjeåns 10 080

Fortum 8 780

Fortum 7 944

Krokom

Jämtkraft 7 178

Ragunda

Härjeåns 10 080

E.ON 9 050

E.ON 8 960

Strömsund

Blåsjön nät 11 590

Jämtkraft 7 178

Vattenfall 9 510

E.ON 9 050

Åre

Jämtkraft 7 178

Östersund

Jämtkraft 7 178

Härjeåns 10 080

E.ON 9 050