Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer Näslund: – Vi levde i laglöst land

Han befinner sig på Krim - en av världens just nu mest oroliga platser. Ett krigshot vilar över hela regionen.

– Under förra veckan var det otroligt pressat här nere för vår del. Invånare tömde alla butiker på varor för att bunkra inför kommande oroligheter, och det gick inte att ta ut pengar från bankerna. Allt var kaos, läget förvärrades hela tiden, vi fruktade för våra liv, berättar Christer Näslund från Alushta, en ort på den sydöstra kusten på Krimhalvön.

Han gifte sig i somras med sin ukrainska fru. Nu väntar de på att få ett uppehållstillstånd för henne i Sverige. De vill lämna Krimhalvön så fort som möjligt men kan inte åka hem till Sverige eftersom uppehållstillståndet bara kan ges till en person bosatt utanför Sverige. Därför hoppas de nu få hjälp med detta via svenska ambassaden i Polen. Men det kan ske förhoppningsvis senare i veckan. Fram tills dess väntar en tid av stor oro nere på Krim.

Christer välkomnade de ryska styrkorna då de tog över Krimhalvön.

– Maidan-aktivisterna som stod bakom de värsta oroligheterna under förra veckan tillhör en fraktion som kallar sig Den Röda Sektorn, en gruppering som i sin tur står nära nynazisterna i Europa. Vi kände stor fruktan för att de skulle komma ända ner till oss, förklarar Christer.

Hans fru har levt under ännu större press de senaste dagarna.

– Hon grät på grund av den nervösa situationen. Hennes dotter tvingades vi hålla hemma från skolan, säger Christer.

Han berättar att innan ryssarna tog över på halvön kände de sig helt utlämnade.

– Den nya regimen, men stöd av Röda Sektorn upplöste Berkut, en slags kravallpolis. Då fanns det inga som kunde skydda oss. Vi levde i ett laglöst land, menar Christer Näslund.

Under de stora demonstrationerna i Kiev hamstrade befolkningen på Krimhalvön allt de kom över inför rädsla av vad som komma skulle

– Mat, mediciner och bränsle, allt hamstrades och bankerna tillät inga uttag. Men nu när ryssarna har tagit över har ett relativt lugn återinförts, säger Christer.

All trafik kontrolleras ute på gator och vägar.

– Men morse stoppades en person då han försökte köra in med sin bil lastad med fem kilo trotyl på ett torg i en stad i närheten, säger Christer som nu hoppas kunna lämna landet på torsdag, senast fredag, då tillsammans med sin fru och hennes barn.

Efter att ryssarna tagit över har nu återigen butiker öppnat och bankerna fungerar som vanligt.

– Även flygplatsen öppnade tidigare i dag, säger han men tillägger att situationen är mycket skör.

Just nu kan han bara hoppas på att allt går enligt planerna och att de kan komma hem till lugnet i Håsjö så snart som möjligt.