Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirklar sluts när familjen Wollter och Seldahl skapar musik vid Döda Fallet

På fredag kväll samlas familjen Wollter och Seldahl med vänner i Döda Fallet för att ge en musikafton.
Men i undertexten finns viljan att bevara en unik sommarscen och Karl Seldahl lovar att det kommer mera.

Sommar pågår. Dörren på vid gavel, nytvättade kläder på lina och nybryggt kaffe. Ibland åker en bil förbi och då dammar grusvägen i solskenet.

Karl Seldahl och hans fru Kajsa Linderholm gjorde sig hemmastadda i det röda torpet redan för en månad sedan. Nu har även Sven Wollter, Stina Wollter och Stinas sambo Mikael Olsson anslutit.

Varje sommar förflyttar sig livet hit, från staden.

– Vi var uppe till klockan två i natt och repade i köket. Det är en spännande konstellation som uppstår unikt vid detta tillfälle, säger Stina Wollter och slår sig ner i en av de utfällda solstolarna. Hon hoppar upp igen av förtjusning när Kajsa berättar att de ringt från Hammarstand.

– Biljetterna är slut. Vi måste åka dit med fler. Vad roligt!

I fredagskvällens föreställning (22/7), där också Anna Stadling, Pecka Hammarstedt, Mikael Rahm, Anna Uhlin, Lasse Naumberg och Joakim Färdig medverkar, ligger betoningen på musik och sång. Den blir något helt annat än det de tidigare gjort vid Döda Fallet, säger Sven Wollter. På 1990-talet gjorde han succé här i ”Vildhussen” och för bara några år sedan spelade han på samma ställe "Puck" i Shakespeares "En midsommarnattsdröm” som Karl regisserade.

– Nu ska jag bland annat göra en duett med Anna Stadling och spela trumpet. Några av mina gamla karaktärer kommer kanske också att dyka upp, liksom referenser till sådant jag gjort tidigare. Det blir något av en friluftskabaré, säger han lite hemlighetsfullt.

Stina Wollter, konstnär, författare, radioprofil och kroppsaktivist, och Micke Olsson, basist och brevbärare, tänker till största delen bjuda på egenskrivet material. Paret, som levt tillsammans i 22 år, började göra musik ihop för fem år sedan.

– Då var det dags! Vi hade sjungit tillsammans tidigare och folk tyckte om det, barnen var stora och jag hade en massa texter. Micke tog tjänstledigt för att tonsätta texterna. Man kan säga att låtarna är våra sladdbarn. Nu är vi framme vid det som ska bli en platta.

– Döda Fallet är en fantastisk plats som borde sjuda av kreativitet och det är en ynnest att få göra något där.

De senaste sex åren har scenen med den unika vridläktaren i Ragunda kommun varit spelplats för ett flertal sommarteateruppsättningar. I år gör varken Scenkonst Västernorrland eller Estrad norr någon föreställning. Resurserna räckte inte till. Även Garvsyras sommarrevy lyser med sin frånvaro eftersom gruppen behövde vila.

– Det är en av de stora anledningarna till att vi började prata om den här kvällen. Scenen kan ju bara inte stå i stort sett tom en hel sommar! Alla som medverkar ställer upp gratis och intäkterna går till ett startskott för teatern. I kväll kommer vi att avslöja vad vi vill göra i Döda Fallet nästa sommar, säger Karl Seldahl. Han arbetar vanligtvis som teater- och filmregissör och är arrangör för kvällens musikafton. Kajsa Linderholm, till vardags skådespelerska, är producent.

Det märks att han och de andra brinner för att kulturen ska leva – och överleva – i bygden. Familjen är starkt förankrade här med många vänner. Kärleken förde Sven Wollter till Ragunda redan på 1970-talet. Hans livskamrat, skådespelerskan Viveka Seldahl, växte upp i Överammer. Tillsammans köpte de huset i Bölestrand, som sonen Karl fick ärva när Viveka gick bort 2001.

– Det känns som om många cirklar sluts nu. En av låtarna som vi kommer att framföra har jag skrivit i det här huset. Den heter "On and on" och den tillägnar jag Viveka. Jag är säker på att hennes ande kommer att sväva över läktaren, säger Stina Wollter.