Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Civilisationen kommer gå under oavsett vem som vinner valet


I går lördag lanserades Moderaternas nya skitiga valkampanj. Budskapet är att allt som folk möjligen kan tycka är bra, vare sig Moderaterna har kommit på det eller inte, tänker oppositionen packa ihop i en låda och sätta eld på om de vinner valet.

ÖP:s läsare hade redan fått en försmak av vad som komma skulle, Storsjöyran var ju en av de första fina saker som antagligen skulle gå upp i rök vid en valseger för oppositionen. Minns debattartikeln av Saila Quicklund (M) och Anna Kinberg-Batra (M) i Yran-veckan, där där de förutspådde festivalens nära förestående undergång – utan att ta hänsyn till att den har överlevt både Palme, Erlander och de senaste årens festivaldöd.

Katastrofretorik och politik hör tyvärr ihop, minns exempelvis hur hamburgerkedjan Max ledning, i ett brev till sina anställda, skrev att det vore fullständig katastrof för dem och för branschen om oppositionen vann valet. Höjd krogmoms, sedan mörker och ridå? För att leva i en tid när det ställs stora krav på flexibilitet, utstrålar Max ledning förvånansvärt lite av den varan. Men de nya M-affischerna tar nog ändå priset med sina R.I.P, Boom, Ajöken och The end.

En extremt onyanserad kampanj för att uttrycka det milt, sa statsvetaren Marie Demker till Expressen, varvid infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) försvarade kampanjen med att det är ren och skär sakupplysning.

Så här kommer en annan ren och skär sakupplysning till var Moderat som vill lyssna:

Vår civilisation kommer att gå under, oavsett vem som vinner valet.

Precis som civilisationer har gjort i alla tider. Men det sker inte som på film genom ett snabbt förlopp på ett utsatt datum. Sönderfallet är en långsam process. Ju mer komplexitet i samhället, desto närmare är vi undergången, skriver miljöjournalisten David Jonstad i boken ”Kollaps”.

Att samhället blivit så komplicerat att det är lättare att varna för katastrofer än att staka ut en egen färdväg talar möjligen för hans tes, men på många håll i världen har forskare och politiska ledare tagit den globala finans- och klimatkrisen på allvar och börjat skissa på nya vägar framåt. Människans styrka är att hon både är uppfinningsrik och anpassningsbar.

Men då krävs också en insikt om vad som är på gång, och hade inte Moderaterna varit så strängt upptagna med att sätta skräck i väljarna, så hade de kanske kunnat ana att katastrofen redan är här – att den härjar på gator och torg, i glesbygd och i förort, hos utförsäkrade, arbetslösa, bland tiggarna på gatan och i många utslitna människors hjärtan – och agerat.