Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Civilministern på besök i Östersund – vill se mer välfärdsforskning

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill se mer forskning som jämför offentligt drivna vårdboenden med privata.
– Vi behöver mer jämförelser, säger han.

Ardalan Shekarabi (S) har varit på besök i Östersund för att delta i en konferens om offentlig upphandling. Under den dagen ingick ett möte på grannboendena kommunens egen Skogsbruksvägen 131 och Vardagas Skogsbruksvägen 133. Dessa boenden har det forskats på för att kunna jämföra ett offentligt drivet äldreboende och ett privatdrivet.

Ministern fick en dragning om resultatet från den jämförelsen. Bland annat att Vardaga ligger snäppet bättre när det gäller den objektiva kvalitén medan kommunens boende är bättre på den subjektiva kvalitén.

– Det här är ett väldigt bra exempel där man byggt verksamheten på ett sådant sätt att man kan göra jämförelser, säger Ardalan Shekarabi.

Han vill se fler liknande studier.

– Vi skulle behöva fler studier och forskning på välfärdsverksamhet. Bara av den här studien kan vi lära oss mycket, säger han.

Han har fått ett regeringsuppdrag att titta på vinster i välfärden.

– Studien i Östersund visar att det inte finns utrymme för stora vinster om man ska ha god kvalitet, säger Ardalan Shekarabi.

Han tycker att det ska finnas privata vårdutförare, men att det ska ställas krav på att kvalitén upprätthålls.

– Det ska finnas mångfald och möjlighet att välja, säger han.