Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Claes och Stephan gör svensk folkmusik som flamenco

Vem bestämmer hur musik får låta? Svar: ingen annan än den som framför musiken.

Jan Johansson gjorde på sin tid jazz av svensk folkmusik. På samma sätt gör Claes Ottelid flamenco av samma svenska folkmusik.

Torsdag och fredag spelar han och trummisen Stephan Jarl i Östersund inom ramen för "Sätt litteraturen på jämtlandskartan", som drivs av Östersundaren Magnus Ottelid, storebror till Claes.

– Att hitta den här musikformen kändes förlösande och här ska vi spela musik med jämtländsk anknytning, berättar Claes som till vardags är lektor i gitarr vid musikhögskolan i Malmö.

Magnus Ottelid kommer att inleda med några ord om Erik ”Äcke” Olsson, dessutom kommer Calle Hernmarck att spela fiol och tala om Wille Roempkes bok om Lapp-Nils.

Claes Ottelid är sannolikt unik med att spela svensk folkmusik på flamencogitarr. Hans senaste skiva kom för två år sedan och han kommer nu att göra material av både Lapp-Nils och Munter Johan från Mattmar:

– Musiken är skriven för fiol och jag har både utgått från noterade låtar och själv lyssnat på olika upptagningar.

På torsdag kväll spelar duon på Designcentrum och fredag eftermiddag spelar de på Jazzköket.