Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clara Bodén får kulturpris

Filmaren Clara Bodén har hyllats för sin essäfilm ”Lägenhet + bil + allt jag har och äger”. På lördag mottar hon LT:s kulturpris.

Hon befinner sig i Harads utanför Boden för att agera regiassistens på Jonas Selberg Augusténs film Sophelikoptern när jag pratar med henne. Inspelningen har pågått i några dagar och här ska hon vara i ett par veckor innan hon åter vänder hemåt för att jobba med andra projekt.

– Men det är så pass nya grejer så jag vill vänta lite med och säga någonting om dem. Men det är saker som har legat och grott, säger Clara Bodén, medan hon går sin 20-minuterspromenad till skjutsen som ska ta henne till inspelningen.

Snart får hon dock anledning att vända hemåt för en snabbvisit när hon ska motta Länstidningen kulturpris på 30 000 kronor. Förra året gick priset till den kulturelle mångsysslaren Anders Hedén och tidigare pristagare är Annika Norlin, Bodil Malmsten och Rolf Lassgård.

– Jag fick ett sms av mamma där det stod "du har ju fint sällskap", säger Clara och skrattar.

Frågan om vad pengarna ska gå till får ett enkelt svar.

– Pengar är tid och möjliggör saker...

Filmen "Lägenhet", som Clara kallar den, var tidigare i år nominerad till Tempo Documentary Awards, Sveriges största dokumentärfilmspris och nu kan filmaren dessutom avslöja att filmen är nominerad till Nordisk panorama i september.

Hon har dessutom fått en plats för filmens internationella premiär.

– Det blir på ett väldigt bra och fint ställe, men jag kan inte säga var det är ännu.

"Lägenhet + bil + allt jag har och äger” ska från och med 27 juli visas på Byhuset på Rödön under en utställning som Clara och Helene Gedda gör tillsammans.

– Jag tror det är många som inte har sett filmen och jag vill gärna ge chans till folk här att se den.

• Hur har responsen varit på filmen?

– Jag har fått många brev från tjejer som är några år yngre än jag och som i sin vardag tänker mycket på tematiken, men även respons från filmskapare som blivit inspirerade av mitt sätt att jobba. Det är kul.

Att "Lägenhets-projektet" är över gråter hon inte över då det har gett ringar på vattnet.

– Projektet pratar om platsens betydelse och värderingar som kommer ur den urbana norm som råder i vår tid nu. Genom att vara en film kan den prata på ett annat vis än till exempel en akademisk text, så det är spännande att nu bli inbjuden till nya sammanhang med filmen, säger Clara och avslutar med några ord som ringar in bakgrunden till filmen bra.

– Sverige är det snabbast urbaniserande landet i Europa, det sätter stor prägel på en att växa upp i det.

Clara tar emot priset i Badhusparken på lördag i samband med LT:s 90-årsjubileum.