Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CNN gör inslag om lokalt vin

CNN World Report, programmet som kan ses i de flesta delar av världen, ska göra ett reportage om det jämtländska mousserande vinet Sav.

– Inslaget på 4-5 minuter kommer att länkas ut till 280 länder och sändas under sex dagar. Det är nästan så man blir lite knäsvag, säger Peter Mosten, Dvärsätt, mannen bakom björkskumpan.

Vid världsutställningen i Zaragoza och matmässan i Turin förra året lanserades Sav

– Det har också varit många internationella tidningar som gjort reportage om Sav och dess historia. Och nu är det alltså dags för CNN.

Peter Mosten berättar att CNN bland annat vill filma produktionen, anläggningen, arkivet där receptet hämtades och när sav börjar tappas ur björkar i mitten av april.

– Det blir också bilder från jämtländska restauranger där Sav serveras. Och säkert också en hel del miljöbilder. Så det här inslaget lär även betyda mycket för Jämtland.

När Sav släpptes på Systembolaget 2007 var det i 5 000 numrerade flaskor. Året efter fyrdubblades antalet.

– Och i år är det 25 000 flaskor. Jag hoppas att volymerna räcker efter lanseringen i CNN.

Sav exporteras i dag till Tyskland, Spanien och Italien.

– Intresset från Japan blir också allt större.

Peter Mosten tror att de svenska ambassadernas intresse för Sav runt om i världen nu kommer att fördjupas.

– I dag serverar ambassaderna i Rom, Madrid och Mexico City Sav vid speciella bjudningar.