Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coachning ska ge ökad omsättning

Almi har startat ett riksomfattande mentorsprogram för unga företagare. 30-årige Per Jakobsson som är vd för Stigs Maskin är en av de utvalda.

För tre år sedan tog Per Jakobsson över Stigs Maskin efter sin far och morbror som startade företaget i mitten av 1980-talet. Trots att han "skruvat och skrotat runt" på företaget sedan tidiga tonåren och varit anställd sedan 2002 ställdes han inför en rad utmaningar när han tog över verksamheten.

– Ledarskap och personalhantering har varit den svåra biten. Jag behöver även få bättre koll på företagsekonomi, säger Per.

Att studera vidare har aldrig varit ett alternativ för en nybliven företagare med många järn i elden. Att vara borta från företaget under längre perioder har helt enkelt varit en omöjlighet för Per.

– Jag är dessutom inget läshuvud utan bättre på maskiner och motorer.

I höstas blev Per kontaktad av Almi som, på uppdrag av regeringen, dragit i gång ett riksomfattande mentorsprojekt riktat till unga entreprenörer med en uttalad tillväxtpotential. Under ett års tid ska han coachas av en mentor och får åka på föreläsningar för att träffa andra företagare i samma situation.

– Det är häftigt att träffa företagare i åldrarna 29 till 31 år, från hela landet och från olika branscher. Vi verkar ha gemensamma problem och det blir mycket diskussioner kring personalfrågor och rekrytering, berättar Per.

Stigs Maskin är ett företag som växt i lagom trakt och som stått stabilt även i lågkonjunktur. Främst jobbar man med service och reservdelar till skogs- och entreprenadmaskiner och den största delen av omsättningen kommer från försäljning av just skogsmaskiner. Men man sysslar även med försäljning av däck, fyrhjulingar och skrot.

– Det är kul att ha blivit utvald och att Almi tycker att vi har en tillväxtpotential, säger Per.

Med satsningar på fördubblad verkstadsvolym och en utökning av butiken i Östersund hoppas han att företaget kan öka sin omsättning med 50 procent. I nuläget exporterar företaget också begagnade maskiner och reservdelar till Baltikum, Ryssland och Norge. Även där ser Per möjligheter för ökad omsättning.

– Efter det här ettåriga projektet hoppas jag ha bättre koll på både företagsekonomi och personalfrågor, avslutar Per Jakobsson och hastar vidare med telefonen i hand.