Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ConIFA slutade i ekonomiskt magplask

Fotbollsturneringen ConIFA som hölls i Östersund för en månad sedan, slutade med ett ekonomiskt magplask. Kvar i Östersund finns nu en 20-tal fordringsägare varav den största har krav i miljonklassen.

ConIFA World Cup skulle bli en stor fest och de ekonomiska förutsättningarna presenterades som lysande. Om allt gick som smort skulle hela kalaset sluta med ett överskott på 20–30 miljoner.

Främst beroende på de tv-matcher som skulle säljas via pay per view.

Medan turneringen ännu pågick fick turneringsgeneralen Per Anders Blind upprepade frågor om hur det gick med tv-pengarna. Frågan var i högsta grad motiverad eftersom läktarna gapade tomma, men Blinds återkommande besked var att han inte fått någon redovisning från det amerikanska bolag som skulle räkna webbesökarna.

ÖP har i flera veckor sökt Per Anders Blind, både via diverse telefonnummer och hans Facebooksida. Han har inte gått att få tag i.

Men i förra veckan skickades ett mejl ut till 20 fordringsägare i Östersund. Där beskrivs bolagets situation i runda slängar som att man har 60 000 kronor i tillgångar och 3 miljoner i skulder. Skulle fordringsägarna gå med på ett ackord så landar det på drygt 20 procent.

Den som råkat mest illa ut är Scandics båda hotell samt samma Gamla Teatern, som alla har samma ägare.

– Vi har fordringar på någon miljon, säger vd Stefan Karlsson.

Han har i sin tur anlitat advokaten Tom Pripp för att bevaka hans intressen.

– I mejlet skriver Per Anders Blind att han tänker beta av fakturorna i datumordning, men jag har fått tag i honom och förklarat att så går det inte till. Han måste betala i proportion efter hur stora de olika fordringarna är, säger Pripp.

Hans egen slutsats är att de lokala fordringsägarna ändå går med på det föreslagna ackordet. Alternativet är konkurs och då är liksom allt hopp ute.

Under turneringens slutfas bedyrade Per Anders Blind att en eventuell förlust skulle täckas av ConIFA centralt. De senaste dagarnas utveckling tyder på att så inte blir fallet. Och själv har Blind som sagt inte heller funnits tillgänglig för att förklara situationen.

– Han säger nu att han har gott hopp om att få in sponsorer som ska täcka underskottet. I och för sig låter det som en märklig förklaring, vad är det för sponsorer som bara vill vara med och skotta igen ett svart hål efter ett arrangemang som dessutom redan varit? undrar Tom Pripp.

För Stefan Karlsson och hans hotell innebär således ConIFA-äventyret en rejäl ekonomisk smocka.

– Det här kommer att förändra hela Östersunds hotellnäring i fortsättningen. Vi kan inte ge några större arrangemang krediter. Nu blir det förskottsbetalning som gäller över hela linjen, förklarar han.

Läs mer om ConIFA:

Världsspelare intar Östersund och Conifa World Cup

VM i Östersund: "Nästintill ofattbart"

Ingen publiksuccé i VM-öppningen