Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coop väljer Arla som huvudleverantör

Tuffa tider väntar Milko när Arla i höst blir huvudleverantör av mejeriprodukter till nästan alla Coops butiker i landet.

Annons

Avtalet omfattar hela den svenska konsumentkooperationen utom konsumentföreningen Värmland och norra Norrland.

Genom avtalet utmanas nu Milko på sin egen hemmaplan av jätten Arla som får in sitt breda sortiment i Coops butiker i hela ”Milkoland” med Värmland som undantag. En konkurrens som gör att Milko riskerar ett omfattande kundtapp alldeles intill sina egna mejerier.

– Det är alltid trist att tappa kunder, och det påverkar oss självfallet om vi får ett överskott av mjölk, säger Milkos vd Erik Gumabon.

– Vi har haft en föraning om det här, men hur stora effekter blir, beror också hur vår lansering av landskapsmjölken kommer att tas emot.

Vd Erik Gumabon vill inte spekulera i hur stort försäljningstapp det kan komma att bli om Milkos mjölkprodukter trängs ut av Arla i Coops butiker.

– Vi sitter nu och diskuterar centralt med Coop om det här. Det blir aktuellt först i september, så det är svårt att säga hur det påverkar oss.

– Vi hoppas förstås på att de lyssnar till konsumenterna, för i ”Milkoland” är många trogna, annars finns en risk att man här biter sig själv i svansen, säger Erik Gumabon.

Avtalet mellan Arla och Coop överraskar helt chefen för Coop Forum i Östersund. Han har svårt att tänka sig att Arla skulle kunna knuffa ut de lokala produkterna.

– Det skulle inte fungera när vi har bönder och mejeri alldeles in på oss, och det skulle inte vara bra för våra kundrelationer, säger Per Åke Forsberg, stormarknadschef, Coop Forum.

– Det här känns inte rätt, och vi kommer fortsättningsvis att handla av Milko, tror jag.

– I min värld känns det uteslutet att ta bort det lokala mejeriet, säger Per Åke forsberg

Hos Konsum Nord i Umeå har informationschefen Kjell Edlund inte fått se det centralt fattade avtalet än, men han tror att det finns en gummiparagraf som ska ta hänsyn till den lokala opinionen.

– Det är en viktig fråga för våra konsumenter var deras livsmedel produceras, men först måste vi få se hur avtalet är formulerat.

Kjell Edlund vet att avtalet inte berör Norr- och Västerbotten, eftersom Arla och Norrmejerier har ett samarbetsavtal. Däremot kan han inte ge besked om det kommer att finns någon mjölk från Milko i Coops kyldiskar i Östersund i höst.

– Det kan jag inte svara på i dag, och jag vet först i slutet av nästa vecka, säger Kjell Edlund.

Ett lika luddigt besked kommer från Coop centralt.

– Arla blir fullsortimentsleverantör hos oss, men vi ska också komplettera med lokala och regionala leverantörer, säger Jörgen Månsson, vd för Coop inköp och logistik.

Men kommer det att gå köpa mjölk från Milko i Coops butiker i jämtland?

– Vi håller på att specificera sortimentet i område för område, men det står helt klart att huvuddelen av bassortimentet kommer från Arla.

– Vi tittar också på kundernas önskemål, och än har vi inte gjort alla överväganden i detalj klara, säger Jörgen Månsson.