Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Copperhill försökerparera en konkurs

Nu rullar sportlovskarusellen som allra snabbast i Åre. Och handlarna gör sitt bästa för att hänga med.
– I går fick vi stänga under 20 minuter. Det var för mycket folk i butiken, säger Lars Ocklind, Ica Åre.

Snön faller och temperaturen ligger precis under noll. Näst intill perfekta förutsättningar för alla sportklovsfirare som just nu befinner sig i Åredalen.

Under vintersäsongen är det tre veckor som sticker ut ordenligt. Nyår, Påsk och så den sportlovsvecka som började den gångna helgen, vecka nio, Stockholmsveckan. Då är det riktig högsäsong och byn går på högvarv.

– Vi gör det för kundernas skull. Man ser det i blicken på kunderna när det blir för trångt. De blir stressande och mår inte bra, säger Lars Ocklind, Ica-handlare i nya Åre station.

– Lågkonjunktur? Jag vet inte. Vi säljer i alla fall väldigt mycket av, unna dig. Pilgrimsmusslor och hälleflundra till exempel.

– Jämför man med vecka tre till exempel så är det tre gånger så mycket att göra under vecka 9, säger han.

Ronny Torestad forstätter:

– Jag har ökat personalstyrkan med 25 procent. Vi har alltid folk inne så att vi kan ha alla kassor öppna. Det är prio ett.

– Det är som utmärkande den här sportlovsveckan är att vi säljer mer exklusiva varor, mer lokalproducerat. Öring, röding, älg- och renkött till exempel.

Parkeringen utanför Åre hälsocentral har bara två P-platser lediga och de platserna är reserverade för landstingets utryckningsfordon. I praktiken är det alltså fullt.

– Typiskt. Otränad är jag såklart, säger han och ler.

Men han är nöjd med sitt besök hos doktorn.

– Otroligt bra service. Bra bemötande. Titta så stressigt de har, säger han och pekar in mot väntrummet.

Greger Eriksson, Åres mest erfarne bagare med 25 säsonger bakom sig, förbereder dagens fettisdag.

– Vi är 15 som jobbar här under vecka tre. Under den här perioden är det 22 som jobbar hos oss i kaféet och bageriet. Under en vecka nio säljer vi tre gånger så mycket som under en normalvecka, säger han.