Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cora slog lindrigare mot länet än väntat

Strömavbrott och inställda tåg när Cora drog in över länet men vi hade tur konstaterar Trafikverkets Per Johan Åström när stormen lugnat ner sig.
– Stormen fick mindre konsekvenser än vad vi räknat med, säger han.

Stormen slog hårdast mot Jämtlandsfjällen och Strömsunds kommun. I Stekenjokk blåste det upp till orkan.

– I Stekenjokk är det som blåsigast i hela landet. Där är medelvinden 36,5 meter per sekund och det är över gränsen för orkan, säger Ian Engblom meteorolog på Foreca.

En klass 2-varning för storm låg över länet under söndagen. Så även i Ljungdalen var det otroligt starka vindar.

Att Trafikverket och SMHI redan under lördagen gick ut med varningar om stormen och rekommenderade bilister att låta bilen stå verkar enligt Per Johan Åström ha fått positiv effekt. Många valde nämligen att stanna hemma och avvakta tills stormen lagt sig i stället för att ge sig ut på vägarna.

Strömmen slogs dock ut i många hushåll och under söndagen var det stora problem både med Jämtkrafts och och Eons strömförsörjning. Totalt rörde det sig om nästan 2 500 strömlösa kunder.

Michela Edholm från Gäddede drabbades av en kort strömavbrott. Hon följde Trafikverkets rekommendation och höll sig inomhus. Hon passade på att spela spel med barnen. Men TV-snickaren Mattias Särnholm trotsade rekommendationen och blev tvungen att stanna bilen på E14, strax öster om Såå.

– Det var väldigt lynniga förhållanden strax efter Såå. Jag stannade mitt på vägen. Man såg inte ens motorhuven framför sig, säger han.

Drivbildning och snörök var orsaken till att Mattias Särnholm blev stående med sin bil. Något han beskriver som en mycket obehaglig upplevelse.

E14 stängdes av mellan norska gränsen och Staa, utanför Duved. På de öppna vägarna kördes plogbilarna i skytteltrafik för att hålla vägarna farbara trots Coras genomfart.

Flygtrafiken klarade sig lindrigt undan ovädret och de flesta flyg kunde gå som vanligt till och från Åre Östersund flygplats. Endast en avgång från Frösön, som skulle ha gått till Bromma och tillbaka, ställdes in och ett par flighter försenades då vindarna på Frösön var för starka.

Tågtrafiken stod helt stilla. Vid 18.50 graderades stormvarningen ned från en klass 2-varning till klass 1 i Jämtlands- och Härjedalsfjällen och Per Johan Åström kunde efter denna storm konstatera att Cora fick lindrigare konsekvenser än väntat.

– Vi är gången verkar vi ha haft tur, säger han och fortsätter:

– Jag har bara nåtts av ett fåtal historier om träd på vägarna.

Vid storm kan träd ryckas upp ur marken och längs länets järnvägar finns massvis med träd vilket kunde ha fått förödande konsekvenser.

– Men vinden verkar ha gått längs med vägarna och inte över, säger Per Johan Åström.

Läs även: Tidningsutdelningen försenad efter stormen

Läs vår direktrapportering i efterhand

Stora problem med strömförsörjningen under Cora – över 2 000 blev utan ström