Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaprover analyseras på Östersunds sjukhus: ”Vi känner oss trygga med att vi kan hantera det som komma skall”

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Tidigare har prover från misstänkta coronafall skickats till Karolinska sjukhuset i Stockholm för analys. Men från och med idag analyseras samtliga coronaprover som tas i länet på hemmaplan.

Regionen meddelar att man från och med idag måndag tar en helt ny analysfunktion i bruk vid Östersund sjukhus. Detta för att slippa skicka prover till Stockholm och på så sätt kunna få snabbare besked om eventuell coronasmitta.

– Det är enkelt förklarat med hjälp av DNA-teknik som vi hittar coronaviruset. Samma metod används på Folkhälsomyndigheten. Det vi saknat här hos oss tidigare är själva ingredienserna för att kunna analysera proven. Dessutom valideras metoden så att vi och de ansvariga läkarna i Umeå känner oss trygga med att den fungerar, säger Peter Drobni, molekylärbiolog på mikrobiologen vid Östersunds sjukhus i ett pressmeddelande.

Nu kommer man att kunna ge svar samma dag istället för att behöva vänta upp till två dagar som tidigare.

– Det är så klart svårt att sia om mängden prover framöver men vi känner oss trygga med att vi kan hantera det som komma skall, säger Peter Drobni.