Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset gör att regeringen aktiverar krishanteringsrådet – det avslöjade Stefan Löfven under sitt besök i länet

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Trots turbulens på Östersunds sjukhus har Stefan Löfven fått besked om att Region Jämtland Härjedalen är förberedd på att hantera ett coronavirusutbrott.
– Det ingår i regionens ansvar, säger han.

Annons

Det var under statsminister Stefan Löfvens besök på Torsta Naturbruksgymnasium i Ås som han berättade att regeringen aktiverat krishanteringsrådet för att hantera coronautbrottet. Rådet består bland annat av försvaret, polisen, socialstyrelsen och myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De ska ha sitt första möte på måndag.

– Vi måste ha koll på själva smittan och vi måste veta att vården och kommunikationen fungerar så bra som möjligt, säger Stefan Löfven.

Den senaste tiden har det varit turbulent på Östersunds sjukhus med en ansträngd situation med bland annat vårdpersonal som slutat. Men enligt Stefan Löfven har han fått besked via Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten att regionen har full beredskap om smittan slår till i länet.

– Regionerna säger att om det behövs så finns det möjlighet att göra en omplanering så att människor ska få den vård som behövs.

Kan det bli aktuellt med extra ekonomiskt stöd till regionerna?

– Regeringen är beredd att fatta de beslut som krävs. Det här ingår i regionernas ansvar och vi har just skjutit till rejält med resurser för att regionerna ska kunna hantera olika situationer.

Han säger också att Sverige måste vara beredd på att antalet smittade blir fler. Han själv är dock inte rädd för att drabbas av coronaviruset.

– Man ska alltid vara på sin vakt, men jag går inte runt och är rädd varje stund.