Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cosplay – rollspel av japansk karaktär

Med färgstarka förlagor hämtade ur japansk populärkultur ser utövarna verkligen ut att vara hämtade ur en annan värld. I Japan och USA har Cosplay funnits sedan 1980-talet, och nu växer intresset även här.

Trion lyser upp det gråtrista Stortorget när de promenerar upp över granitplattorna. Att de drar många blickar till sig verkar inte bekomma dem speciellt mycket. De tre tjejerna skrattar och pratar utan att göra något egentligt väsen av sig, förutom det faktum att de ser ut som sprungna direkt ur en japansk serietidning – manga.

Och just det är tanken.

Inom cosplay, som den här typen av rollspel kallas, hämtas förlagorna ur tecknade filmer, serier, dataspel och böcker – bland annat. Främst är Japan ursprungslandet – där denna subkultur också föddes, troligen någon gång under det tidiga 1980-talet. Dock hämtades idén från USA där fans sedan 1930-talet klätt ut sig till karaktärer hämtade ur science fiction.

– Man måste våga bjuda på sig själv, säger 13-åriga Elvira Pettersson som cosplayar som Sakura Haruno ur manga-serien och tecknade anime-filmerna ”Naruto”.

Hon fortsätter:

– För mig började det för två år sedan, då jag såg cosplay-videor på Youtube. Men jag tordes inte cosplaya själv, eftersom jag trodde att jag var ensam om det. Men en gemensam kompis till mig och Milliz förde ihop oss två.

Milliz Mattsson, 12 år, cosplayar som Roderich Edelstein ur ”Hetalia: Axis Powers”. Hon är den i gruppen som hållit på längst och började med att cosplaya som tv-spelskaraktärer redan i tredje klass.

– Det var Super Mario, men jag visste egentligen inte vad cosplay var. Jag gjorde det ensam fram till att jag började i femman, då jag träffade en i en parallellklass som också cosplayade, berättar Milliz.

Genom Ju-jutsu-träningen träffades Elvira och Lova Hedlund.

– Elvira såg att jag tittade på Hatsune Miku-videor, berättar Lova.

Hatsune Miku är något av en superstjärna i Japan, tillika en datorgenererad pop- och rocksångerska ur musikprogrammet ”Vocaloid 2”.

De tre träffades för första gången tillsammans på Yohios konsert på Stortorget i våras och har bildat gruppen Yolocosplay team, som bland annat gör filmer som de lägger ut i sin egen kanal på Youtube.

– Ibland springer man bara omkring och skämmer ut sig, så många känner nog igen oss på stan, säger Milliz och skrattar.

– Man måste våga bjuda på sig själv, fyller Elvira i.

Trion har fått reaktioner, och de är i regel positiva. Det händer till och med att vissa känner igen vilka karaktärer de är. Lova berättar att hon fått beröm för sitt långa blåa hår till och med fått en kram av en ung beundrare.

Kostymerna är något som visst är möjligt att göra själv, menar alla tre. Men det är svårt och än så länge har de köpt sina utstyrslar, peruker och tillbehör på nätet.

– Det finns olika sajter, och kvaliteten varierar jättemycket, säger Milliz.

Elvira har dock bestämt sig för att försöka sy sin egen cosplay-kostym:

– Jag kommer att byta karaktär till Eren ur ”Attack from Titan”. Men jag väntar till jullovet så att jag har tid.

Även japansk kultur i allmänhet är något som intresserar dem alla tre, och Lova kommer uppleva det på nära håll när hon reser till Japan med sin familj. Cosplay är än så länge en relativt ovanlig företeelse i Östersund, men tjejerna tror att det kommer att växa och ser fram emot att skaran cosplayare blir större.

– Vi hoppas att få träffa fler som cosplayar här i stan, säger Elvira.

– Många säger att de inte vågar. Jag tycker fler borde prova, man känner sig fri i cosplay och man kan vara vem man vill. Man blir bättre och bättre på det när man jobbar på det. Man måste börja någonstans, säger Milliz.