Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Costa Ricas största supporter i länet

Undrar ni hur det går på söndag? Priscilla Mora Sundvall vet:
– Det går "pura vida"!
Så säger man på Costa Rica när något kommer att går bra.

Sannerligen finns det inte många costa ricaner i länet. Möjligen är Priscilla den enda.

– Jag har då inte träffat någon annan under mina nio år här, berättar hon.

Alla som följer fotbolls-VM inser förstås att just nu är det drag i det lilla Costa Rica. Landet, som är lika stort som Jämtland, fast med 4,5 miljoner innevånare firar att deras fotbollshjältar gått till åttondelsfinal, mot Grekland nu på söndag.

– På söndag är förstås alla lediga ändå, men presidenten har gett alla statsanställda ledigt när matcherna har spelats på vardagar, säger Priscilla.

Som alla latinamerikaner älskar costa ricanerna fotboll och matchdag är det samma som fest. Då samlas alla i huvudstaden San José på en plats som heter La funeta de la hispanidad.

– Det är typ en rondell med en fontän i mitten. Där är det fullt ös.

Priscilla skrollar fram en bild som hon fått på Facebook. Man kan lätt konstatera att rondellen inte verkar vara något bra vägval för den som är ute och kör bil på matchdagar. Där är fullständigt fullpackat med människor och alla bär de Costa Ricas röda matchtröjor.

Den 20 juni blev det klart att Costa Rica går vidare från gruppspelet. Som av en händelse var det just 20 juni 1990 som Costa Rica gick vidare genom att slå Sverige i Genua.

– Folk hemma skoja nu om att vi borde göra 20 juni till ny nationaldag, skämtar hon.

– Men i år känns allt mycket större än 1990.

Sedan Priscilla flyttade till Jämtland har hon försökt att åka hem en gång per år. Men i år gick det inte eftersom hon just fått en liten bäbis.

– Fast är det någon gång jag skulle ha varit hem så är det väl i år ...

Matchen mot Grekland på söndag börjar 22.00 på kvällen. Även om det råkar vara dagen före en arbetsdag så blir det fest hemma hos Priscilla.

Då gör hon som hon gjort de senaste veckorna. Hon drar på sig den costa ricanska tröjan och målar flaggan på kinden. Det är liksom smidigare nu när inte Sverige är med.

– Vivan los Ticos.