Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Country-elit sluter upp bakom Seegers

Det blev rusning när ”Jills veranda”-Doug Seegers spelade in sin kommande skiva. Inspelningen innebar även en återförening mellan Doug och countrystjärnan Buddy Miller.

Som medmusiker och producent till artister som Emmylou Harris, Solomon Burke och Robert Plant är det nog inte för mycket att säga att mångfaldigt prisade musikern och låtskrivaren Buddy Miller ett av country-musikens stora affischnamn.

Hans och Doug Seegers vägar korsades redan på 1970-talet, då de spelade i bandet The Duke & the drifters. Doug var då mest känd som sitt alias – The Duke.

– Då var det Doug som var stjärnan. Buddy övertygade Doug att flytta till Austin i mitten av 1970-talet, berättar Björn Pettersson från konsertarrangören Rootsy live.

Med bandet The Duke & the drifters släppte Doug en singel, men i övrigt har han knappt sett insidan på en inspelningsstudio sedan dess.

Skivan som nu spelats in i legendariska Sound Emporium studios i Nashville, blir hans första och till sin hjälp har han Emmylou Harris turnéband Red dirt boys. Där ingår även skivans producent – multiinstrumentalisten Will Kimbrough.

– Det är verkligen Nashvilles creddiga elit som nu står bakom – det är många som drömmer att få spela in med det här bandet. Emmylou är också inkopplad, och hon vill vara med på skivan. Men inget är säkert än, de jobbar på att lösa det, säger Björn och fortsätter:

– Inspelningen blev en slags happening kring Buddy Miller, han besökte studion hela tiden. Buddy och Doug har en jättestark relation. Buddy gör sångpålägg till skivan och de kommer att hitta på saker tillsammans i USA, säger Björn.

Skivans 12 spår spelades in live på tre dagar – egna låtar plus två covers, en av Hank Williams och en av Gram Parsons.

– Doug har 100 procent koll – och bra egna låtar. Jag tycker att han är som bäst när han kör country soul som Gram Parsons – och Doug låter som en reinkarnation av honom, säger Björn.

Vad säger Doug om intresset för honom här i Sverige?

– Han tycker det är lite galet, och att det är en stor gåva. Han lever ju ett jättelitet liv och det nya är svårt att greppa. Han var hemlös och har jobbat som snickare fram och tillbaks, säger Björn.

Han kommer ju från trassliga förhållanden, vilket ansvar har arrangörer och skivbolag för vad som händer med honom nu?

– Mitt ansvar är samma som för alla andra artister jag bokar. Vi tänker långsiktigt. Vi bokar Doug till mindre ställen, för att han ska få chans att skapa en riktig relation med publiken och bygga en långsiktig karriär. Men hur han lever sitt liv kan jag inte ta ansvar för, säger Björn och fortsätter:

– Genom skivinspelningen har vi satt honom i en miljö bland musiker i Nashville som vi vet är bra människor. Vi ser till att Doug får hjälp med att hantera allt nytt som kan vara svårt. Han får lön och hjälp med att ha hand om sina pengar, bland annat genom en jurist. Buddy Miller är väldigt engagerad för Doug.

Doug Seegers kommer att vara i Sverige i tre månader i sommar. Björns hemstad Norrtälje kommer vara den fasta punkten mellan sommarens spelningar.

– Jag åker med på turnéns första månad för att se till att allt sköts och blir ombonat, säger Björn.