Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cryptodomen överklagas

På torsdag går tiden ut för att överklaga den friande domen i Östersunds cryptomål. Mljöåklagare Lars Magnusson, Malmö, är snart färdig med sin formulering.

– Jag tycker domen var fel, säger han.

Han bestämde sig redan när den friande domen kom för att överklaga. Orsaken var delvis att det behövs rättspraxis på området, menar han. En överprövning kan bli vägledande för liknande mål. När tingsrätten i Östersund friade Östersunds kommun från ansvaret att ha levererat förorenat vatten var det första gången ett sådant mål avgjordes.

Men framför allt tycker han domen är obegriplig. Den friade kommunen eftersom det inte fanns någon särskild regel hösten 2010 om att vattenverket skulle ha UV-ljus som skydd mot eventuella cryptosporidium-parasiter.

– Men regeln var att man skulle ha säkerhetsbarriärer. UV-ljus är bara en barriär. Man hade kunnat ha andra säkerhetsbarriärer. Dessutom förstår jag inte alls resonemanget om att man måste bryta aktivt mot en regel för att fällas. Det finns skäl att tro att domen är felaktig, säger han.

Så du ska överklaga?

– Jajamensan.