Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cryptodomen överklagas

När Crypto-domen nu överklagas ligger fokus på frågan vilken kompetens man kan kräva av ansvariga vid Vattenverket i Östersund.

Historien när 27 000 östersundsbor hösten 2010 blev magsjuka av förorenat vatten är inte över än.

6 februari friade Östersunds tingsrätt de ansvariga vid Östersunds kommun för leveransen av parasitvattnet, men nu överklagar miljöåklagare Lars Magnusson domen och hoppas att hovrätten tar upp fallet.

Som skäl för prövningstillstånd anger han det är viktigt att det blir prövat vilka krav man kan ställa på livsmedelsproducenter, det vill säga v/a-chefer. Hur stor är deras skyldighet att ha rätt kompetens så att inte människor blir sjuka, frågar han sig.

I överklagan skriver åklagaren att det är skäligt att näringsidkaren, alltså den som levererar och producerar rent vatten, håller sig ajour med föreskrifter och har tillräcklig omvärldsbevakning så att man vet vilka typer av smittor man måste skydda sig mot.

I den friande domen skrev tingsrätten att det inte fanns någon särskild regel om att ha UV-ljus som skyddsbarriär mot cryptosporidium.

Lars Magnusson skriver i sin överklagan att det läggs de ansvariga till last att det inte fanns tillräckligt med säkerhetsbarriär mot denna parasit och att man av oaktsamhet distribuerat parasitvatten till medborgarna.

Yrkandena är fortfarande som vid tingsrättsförhandlingen företagsbot på 3 miljoner kronor och 3 miljoner kronor i avgift för att kommunen "tjänade" på att inte ha installerat barriär.

Om hovrätten beviljar prövningstillstånd blir det omtag för cryptomålet.