Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cryptorättegången klar – dom om tre veckor

På torsdagen avslutades cryptosporidiumrättegången i hovrätten i Sundsvall. Rättegången var en upprepning av den tidigare tingsrättsrättegången där Östersunds kommun friades.

– Det är samma omständigheter, samma bevisning. Tingsrätten var tydlig med att det inte begåtts någon oaktsamhet och inte något brott. Nu får vi höra vad hovrätten tycker om det, säger Magdalena Persson, offentlig försvarare som företräder Östersunds kommun.

Att en kommun blir åtalad för sin vattenrening är något unikt i Sverige.

– Det har inte hänt förut och därför har det varit ett stort intresse, säger Magdalena Persson.

Hon menar att intresset är stort eftersom fallet handlar om vilka krav som kan ställas på säkerhetsbarriärer på vattenverk.

Det är kammaråklagare Lars Magnusson som har drivit fallet vidare till hovrätten. Han hävdar att brottslig oaktsamhet låg bakom att kommunen inte kunde leverera hälsosamt och rent vatten.

Han bekräftar att själva förhandlingen var sig lik från tingsrätten.

– Det har inte tillkommit något nytt, säger han, men berättar att en skillnad är att han betonat att kommunen inte haft tillräckligt med skyddsbarriärer i stället för att som tidigare fokusera på bristen på UV-filter specifikt.

Han vill att kommunen döms till företagsbot på 3 miljoner kronor.

Efter att utbrottet var ett faktum under senhösten 2010 satte kommunen in ett UV-filter vid vattenverket i Minnesgärdet, ett filter som dödar bland annat parasiter.

Dessutom har kommunen bestämt att komplettera med membranfilter som kommer ta bort parasiter och annat helt och hållet. Hela den investeringen beräknas gå på 260 miljoner kronor och bekostas med en höjning av medborgarnas vatten- och avloppstaxa.

Hovrättens dom kommer måndag 26 oktober klockan 11.

Läs mer:

Crypton upp i hovrätten – var det brottsligt av kommunen att leverera parasitsmittat vatten? (29 september 2015)

Stor höjning av VA-taxan i Östersund (4 mars 2015)

Parasitfiltret blir lika dyrt som arenan (13 februari 2015)

Därför frias kommunen i parasitdomen (6 februari 2014)

Åklagaren: Jag är besviken (6 februari 2014)

Ökat parasitskydd i vattnet kostar (27 november 2013)

Svårt hitta skyldig för utbrottet som gjorde 20 000 magsjuka och kostade 220 miljoner (7 juli 2012)

Lyckad provdrift av UV-filtret (30 december 2010)

Kommunen: ”Koka vattnet!” (26 november 2010)