Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cryptoutbrottet har blivit vetenskaplig

Nu har cryptoparasiten blivit akademisk. Den första internationella artikeln kring magsjukan i Östersund har publicerats i en ansedd tidskrift, berättar landstinget i ett pressmeddelande.

Det är smittskyddsläkaren i Östersund, Micael Widerström som har skrivit artikeln tillsammans med forskare och Folkhälsomyndigheten. Den har nu publicerats i amerikanska "Emerging Infectious Diseses".

Artikeln som behandlar förloppet när 27 000 personer insjuknade hösten 2010 berättar att barn och unga drabbades hårdare än äldre, att de under tio år var sjuka i snitt i tio dagar medan tiden på toa förkortades med stigande ålder till cirka fyra dagar.

Att glutenkänslighet ökade risken att drabbas, är en nyhet som finns med i artikeln samt att den högsta uppmätta halten av cryptosporidium i avloppsvattnet gjordes den 29 november för att sedan successivt normaliseras till nyår 2011.

Ända tills den 9 februari 2011 fanns parasiter i sjövattnet intill färskvattenintaget i Storsjön.