Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cycle for Change cyklar Åre - Stockholm för klimatet och själslig och kroppslig hälsa

Cycle for Change är cykelloppet där deltagarna uppmanas att ha så kul som möjligt medan de cyklar för både sin och andras fysiska och psykiska hälsa. Första dagen är nu avverkad och cyklisterna har tagit sig från Åre till Östersund.

– De har varit jätteduktiga, sa Carina Sjöström från Tyresö vid 18-tiden på torsdagen.

Hon berömde de 18 arbetskamrater från säkerhetsföretaget Stanley Security som cyklade de 14 milen från Åre via Hallen, Oviken, Sannsundsbron, Orrviken, Vallsundsbron och till hotellet Scandic Östersund Syd nära Storsjöbadet.

Företaget hette tidigare Securitas.

Tillsammans med Raisa Lehkonen från Stockholm körde Caolina Sjöström en av följebilarna till Stanley Securitylaget och såg till att det blev stopp med fika, dryck, nötter och annat tilltugg.

– Och lite pepp också, sa Raisa.

För några år sedan ledde ett samtal i Åre mellan arbetskamrater på företaget Boon Edam som arrangerar loppet till en vadslagning på Facebook. Om en av dem fick över hundra likes så skulle återresan till Stockholm ske med cykel för honom.

Snart nog sprack hundra-gränsen och en mountainbike utrustades med packväskor varpå den 70 mil långa hemfärden påbörjades direkt efter valborgsfirandet.

När Jonas Brögger som också jobbar på Boon Edam, som tillverkar karuselldörrar och säkerhetsentréer, fick höra berättelsen tyckte han att det borde göras om under en gynnsammare årstid och med bättre utrustning för landsvägscykling.

Men tävlingsmomentet skulle tonas ned och fokus ligga mer på den sociala samvaron.

– Vi är som en stor community som cyklar tillsammans och har det bra. Vi har sett till så att vi bor på bra hotell och har after bike och får oss en god middag tillsammans efter varje etapp.

– Många åker och tränar landsvägscykling på Mallorca och liknande ställen men vi har ju fantastisk cykling här. Sträckan mellan Åre och Stockholm bjuder ju på fantastiska omgivningar, säger Jonas Brögger som håller i spakarna för evenemanget.

Förra året hade Cycle for Change officiell premiär och då deltog 70 personer. I år är deltagarantalet uppe i 110 fördelade på sju lag med mellan nio och 24 medlemmar i varje. Då är också hjälparna i följebil inräknade.

Anmälningsavgiften som lagen betalar går oavkortat till Världsnaturfonden, Hjärt- och lungfonden och till Psykiatrifonden. I år blir det sammanlagt 55 000 kronor.

De långa sträckorna kan bli slitsamma både mentalt och fysiskt men för att se till så stämningen hålls på topp har ”Jollitypriset” instiftats. Det delas varje dag ut till den som har varit mest positiv och inspirerat andra till att ha kul under cyklingen.

En skara på fem cyklister satsar på att klara av sträckan på endast två dagar. Men för huvudeventet är sträckan uppdelad på fyra dagsetapper och lagen är ålagda att ha varsin följebil som kan stötta om någon cykel går sönder eller någon åkare blir trött.

Efter den första etappen mellan Åre och Östersund så går färden under fredagen vidare till Järvsö, till Högbo bruk under lördagen och så målgång på söndag på torget i Täby centrum i norra Stockholm.