Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykel för ökad livskvalité

Östersunds kommun har tagit beslut om att med hjälp av en speciell träningscykel öka på livskvalitén för demenssjuka.

Cykeln är en ny typ av rehabiliteringsverktyg för personer med demenssjukdomar och som bor i särskild boende. detta är et uttalat prioriterat område för Sveriges cirka 180 000 personer som lider av demens.

Det fiffiga med cykeln är att personen som cyklar på en skärm framför sig ser en miljö som han eller hon förhoppningsvis känner igen sig i.

Med hjälp av cykeln får alltså användarna möjlighet att virtuellt cykla i sina minnes kvarter.

Tanken är att cykelturen på detta sätt ska stimulera såväl användarens rörelseförmåga som minnesfunktion.

– För de anhöriga är detta väldigt angeläget då man nu tillsammans kan göra minnesvärda utflykter som leder till ökad samhörighet och förbättrad dialog, poängterar Bodil Evertsson, Medicinskt ansvarig för rehabilitering i Östersunds kommun.

– Kan vi skapa en förbättrad självkänsla och välbefinnande hos våra boende genom att öppna upp möjligheterna att skapa en känsla av frihet och samhörighet, så är detta ytterst av yttersta vikt, tillägger Evertsson.