Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykeldiskussion på fullmäktige

På tisdagen debatterades folkhälsa på Landstingsfullmäktige. Bortsett från inlägg om cyklar och kombinationstrafik hölls debatten på en allmän nivå.

Gårdagens landstingsdebatt gick i allmänna ordalag. De borgerliga partierna talade om valfrihet och individen medan de rödgröna fokuserade på vikten av jämlik vård.

Det mest konkreta som debatterades var miljöpartisten Owen Laws inlägg om cyklar och kombinationsresande.

– Sverige är ett u-land när det gäller cykling, särskilt Norrland, säger han och menar att möjlighet att ta med cykeln på kollektivtrafik och utbyggnad av cykelbanor skulle främja folkhälsan.

Inlägget stötte på patrull av bland annat moderaten Susanné Wallner som inte tyckte att det hörde till folkhälsa och påpekade att en cykel kan vara dyrt för den enskilde individen. Även socialdemokraten Thomas Hägg motsatte sig och framhöll att det är bilisterna som har det största behovet när det gäller folkhälsa.

– Vi kan göra det mer eller mindre lätt för människor att cykla, det är en prioriterings- och viljefråga, säger Owen Laws, MP.

I övrigt i debatten hävdades från flera håll att folkhälsofrågan ligger på individnivå i de flesta fall. Exempelvis uppmanade folkpartisten Finn Cromberger att "sluta politisera och var goda omdömen i stället".

Framför allt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyfte jämlikhet och folkhälsa som en viktig fråga.

– Den orättvisa folkhälsan syns i de socioekonomiska skillnaderna, de kan vi inte ändra på individuell nivå, säger socialdemokraten Jonny Springe.

– Vi måste lyfta ned den kunskap vi har om jämställdhet till det vi faktiskt gör i vården, säger vänsterpartisten Monalisa Norrman.

Andra områden som lyftes av politikerna var bland annat ungdomsmottagningar och vuxenhabilitering för funktionsnedsatta.

Jämtland har de högsta ohälsotalen i landet enligt Försäkringskassans siffror från förra året, något som påpekades från flera håll, flera gånger under debatten.