Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar genom landet för att hedra sin döda vän

När cancern tog 17-åriga Julia Björchs liv för tre månader sedan, beslöt sig snabbt hennes fyra bästa vänner för att inte bara sitta still och sörja. De ville påverka.

Resultatet blev "Juliaresan" – en cykeltripp till Öland för att samla in pengar till barncancerfonden.

Annons

– Vi gör det för att hedra Julia, men också för att hjälpa andra. Vi vill inte att fler ska förlora sin bästa vän, sin dotter eller någon annan nära, säger Beatrice Björch, 22 år.

Beatrice var kusin med Julia, faktiskt både på sin mammas och pappas sida. Kusinerna bildade tillsammans med Stina Lif, 21, Amanda Löfgren, 19, och Adéle Rundgren, 16, en kvintett på Frösön som var oskiljaktig ända sedan barnsben.

Ända tills Julia rycktes bort efter ett snabbt sjukdomsförlopp.

– Vi andra kände att vi måste vara tillsammans för att bearbeta sorgen. Idén om att göra något föddes redan efter två-tre dagar när vi promenerade runt Frösöberget, berättar Beatrice Björch, som numera titulerar sig projektledare för "Juliaresan".

Efter den promenaden har massor hänt. Redan före start har "Juliaresan" växt till proportioner som ingen av tjejkompisarna trodde var möjligt.

I juli genomförs cyklingen. Den 14:e går startskottet i Östersund. Tio dagar senare är det målgång i Böda på Öland, där familjerna tillbringat många sommarlov.

Under resans gång ska Beatrice, Stina, Amanda och Adéle genom olika insatser försöka samla in så mycket pengar som möjligt till barncancerfonden. Till sin hjälp har de bland annat turistbyråer och personal från barncancerföreningen.

Sponsorer har ställt upp med cyklar, kläder, följebilar, hotellövernattningar med mera. Det kommer att finnas ett sms-nummer för de som vill skänka pengar via mobilen.

På ÖP:s hemsida op.se kommer den cyklande kvartetten varje dag att videoblogga från sin resa.

– Även om vi bara skulle få in 10 kronor ska vi ta oss till Öland för att hedra Julia. Vi vet att hon hade gillat det här initiativet, säger Beatrice Björch.

– Men visst har vi visioner och drömmar ... att vi typ kan dra in 1 miljon kronor! tillägger hon med ett skratt.

Beatrice poängterar att hon hoppas att projektet kan bli återkommande varje år.

Cykelträningen är förstås redan i full gång. Det blir en mastig resa med många trampade mil per dag.

– Helt klart är att vi kommer att få jädrigt ont i rumpan!

Förutom cykelresan har vännerna gjort en film om Julia. Den filmen går också att se i ÖPtv.

Julias föräldrar har vetat om filmprojektet, men både de och kamraternas föräldrar har fram till den gångna helgen varit ovetande om cykelplanerna.

– Vi var tvungna att lägga upp det så. Annars hade så många gått och oroat sig för att vi skulle ut på vägarna i sommar, säger Beatrice Björch med ett stort leende.

Annons