Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cypakutsi engagerar hela byn

På lördag är det dags för 18:e upplagan av tävligen Cypakutsi i Skålan. Just nu pågår förberedelserna som i år varit huvudsysslan för ett gäng sommarjobbande ungdomar som städat tävlingsområdet och ordnat fram parkeringsplatser.

Annons

– Det här är årets stora begivenhet som engagerar hela byn. Totalt behövs 70-talet funktionärer, säger Anette Nääs, ungdomarnas arbetsledare och spindeln i nätet för hela arrangemanget.

Liksom alla tidigare år omfattar tävlingen grenarna cykel, kanot, löpning och simning. Även Cypakutsi för barn anordnas.

Den tävlingen håller Mimmi Backskog i. Hon har själv tävlat tidigare men har de senaste åren tagit på sig rollen som tävlingsledare för de yngsta deltagarna.

– I fjol deltog 60-talet barnen. Jag hoppas det blir minst lika många i år, säger hon.

– Av säkerhetsskäl ingår inte kanot i barntävlingen, påpekar Anette Nääs.

I år har alltså det här stora arrangemanget även betytt chansen till sommarjobb för sju ungdomar som i ett par veckors tid ordnat med allt det praktiska inför tävlingen.

– Det var varit jobbigt men roligt. Jag ska också delta i tävlingen, säger Joel Mattsson och gör ingen hemlighet av att han redan har siktet inställt på att vinna.

Minst ett par hundra deltagare väntas till årets tävling.

– Men det här är ju en stor folkfest så vi räknar också med att det kommer 300 – 400 personer som åskådare, säger Anette Nääs.

Skålans bygdegård kommer under tävlingsdagen att fungera både som restaurang och danslokal när Highlights på kvällen spelar upp till dans. I ett tält utanför bygdegården underhåller bandet Imitation.

Som arrangörer för hela evenemanget står Korpen i Skålan och Skålans bygdegårdsförening.