Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Då började jag skaka och tårarna rann"

I år firar P4-toppen 25 år och "Mr P4-toppen", som nu lagt mikrofonen på hyllan, ser tillbaka på en tid med mycket bra musik.

– Jag hoppas toppen lever kvar, den behövs i en lokal kanal, säger Mats Hurtig.

Mats Hurtig har alltid haft intresset för lokal musik så när han fick frågan om att vara programledare tvekade han inte.

– Det passade mig som handen i handsken. Jag har alltid varit intresserad av listor. Jag minns att det började redan i 10-års ålder. När kompisarna var ute och spelade hockey och fotboll på gatan, då satt jag inne och förde bok när det var Tio i Topp och Kvällstoppen. Dessa listor sparades i pärmar. En del är kvar en del är kastat, säger Mats Hurtig.

Mats har på ett eller annat sätt varit med under P4-toppens 25 år. Från början var han med i jurygruppen innan han våren 1989 tackade ja till uppdraget som programledare. Därefter har han presenterat närmare 1 000 listor.

Fredag 14 juni klockan 11.00 sände Mats Hurtig P4-toppen för sista gången.

– Den dagen var det en väldans buller och bång och tv och tidningarna var där. När jag kom hem på eftermiddagen hade de på radion klippt ihop 15 minuter från dagens program som jag lyssnade på. Då började jag skaka och tårarna rann. Allt kom över en då, men nu känns det bra. Det var ett klokt beslut, säger Mats som berättar att en av anledningarna till att han tackade för sig var att han helt enkelt hade för mycket att göra och att han hade gått in i den berömda väggen för andra gången på några år.

Hur har P4-toppen utvecklats med åren?

– I början var det mycket dansband och covers. Det går i vågor nu med, men på slutet är det mer eget skrivet material.

Kan du som artist få ett genomslag med P4-toppen?

– Som lokal artist kan du definitivt göra det. Några artister har fått bra snurr av P4-toppen. Den speglar en del av länets musikliv och det finns inte så många fönster i dag. Syns man så finns man inte.

Vad minns du bäst från de här 25 åren?

– Man har varit med om så mycket under de här åren. Jag tycker det är mycket bra musik som kommit från länet. Så bra att man tycker mycket av den borde ha slagit igenom på riksnivå.

– Sedan har ju röstningen utvecklas. Först var det en jurygrupp som blev uppringd, sedan har det varit vykort som skulle räknas, telefonröstning, mejl och en expertjury. Det har varit många varianter och nu på slutet är det via sms.

– Ett inte så roligt minne var när Rickard i Jannez omkom i en mc-olycka. Jag hörde om olyckan på nyheterna och när jag står och sänder P4-toppen ringer en kvinna och berättar att det var Rickard. När jag presentera veckans etta som var Jannez "Shining Rose", ja då blev det jobbigt. Det var ett läskigt minne.

Är det många som röstar, engagerar listan?

– Ja, det har alltid varit bra engagemang. Vissa band märker man tydligt att de engagerar.

Har det varit många bidrag med åren?

– Det brukar gå i vågor. Ibland funderade man om man skulle ha någon lista eller låtar att presentera och ibland small det till och det kom många bidrag.

Under de här 25 åren har det alltid varit så att artist-erna får ligga som max tio veckor i topp. Mats berättar att det är mellan fem och tio låtar varje år som gör det.

Har du haft någon egen favorit på listan?

– Det finns många som varit oerhört bra, säger han ödmjukt.

För några veckor sedan firas P4 Toppens 25-årsjubileum under P4 Jämtland Live från Storsjöteaterns foajé. Självklart var Mats Hurtig på plats liksom flera artister som medverkat i topplistorna genom åren.