Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Da Vinci - prisvinnande alpacka

På den stora och välbesökta alpackautställningen i Mjölby i år blev hingstfölet Da Vinci champion och förstapristagare i sin klass. Följ med till en gård som vet att uppskatta charmen med alpackor.

På gården berättar Birgitta Ericsson, som driver Vemdalsfjällens Alpackor tillsammans med sin man Jan-Olof Östberg, att ett litet alpackaföl (eller cria som man säger på spanska) precis har fötts.

På ostadiga ben tillsammans med sin mamma syns fölet, som än så länge har arbetsnamnet E, längre bort i hagen.

Sedan 2009 har de haft alpackor på gården, just nu 19 stycken. Men Birgittas största intresse började långt tidigare än så. På 80-talet när bodde hon i Australien upptäckte hon att de även använde djuren till gräsklippning.

– De fungerar extra bra för den här sysselsättningen på grund av deras mjuka trampdynor, de sliter de inte upp gräset, berättar Birgitta, och pekar skrattande på den perfekt "klippta" gräsmattan runt boningshuset, som alpackorna har betat av.

Hon blev fascinerad av djuren i Australien och lovade sig själv att skaffa egna en dag.

Intresset för alpackor har ökat i Sverige, och de används främst för avel, bete, ullhantering och sällskap. I Sverige finns det cirka 2000 stycken.

Förutom alpackor föder de upp får, de har även italienska boskapsvaktande hundar och hundar av rasen svensk vit älghund. Hundarna agerar vakthundar åt alpackorna och är väldigt mysiga sällskapsdjur berättar Birgitta, men samtidigt har de stor beskyddarinstinkt, som är en bra egenskap vid de tillfällen vilt stryker omkring gården.

En del av ullen görs till garn på spinnerier eller av handspinnare, och lite behåller Birgitta själv och spinner. De flesta pälsdjursallergiker tål alpackaprodukter bättre, då de inte innehåller ämnet lanolin. Birgitta har också lärt sig att garva skinnet från en alpacka på Bäckedals folkhögskola.

Sedan några år tillbaka har hon tävlat med sina alpackor, och i år blev hingstfölet Da Vinci förstaprisvinnare och champion i sin klass på alpackautställningen i Mjölby. Det var första gången de fick det största priset, men har fått fina pris även tidigare år. Alpackorna bedöms av renommerade domare från hela världen, för ullkvalité och utseende.

Birgitta arbetar heltid som textillärare och engelskalärare i Vemdalen och i Hede. Men trots att arbetet på gården även det är en heltidssyssla, tröttnar hon aldrig:

– Se bara alpackornas underbara ögon, och så är de sociala också, de ger otroligt mycket tillbaka, säger hon.