Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Dagen efter man åker hem är hemsk"

Varje år intar tusentals människor Åre för att säsongsjobba. Åreidag blev nyfikna på livet som säsongare och åkte till Duved för att träffa tre målmedvetna tjejer.

– Vi vill ta död på myten om "den typiske säsongaren, säger Lollo Zackrisson.

Som att leva i en slags bubbla, fast en väldigt rolig sådan. Lite så beskriver Lollo Zackrisson, 22 år, Nora Lundblad, 22 år, och Linnéa Norberg, 24 år, säsongslivet.

De anlände i början av december från Borlänge, Rättvik respektive Luleå och ska stanna till april. Alla tre gör sin första säsong i byn, men långt ifrån sin första någonsin.

– Någon sa att medellängden för en skidlärare är en och en halv säsong. Där bryter vi mönstret, säger Lollo medan hon plockar fram dagens eftermiddagsfika, vilket är ett stående inslag på tjejernas schema.

Linnéa har gjort fem säsonger tidigare medan Lollo och Nora är inne på sin fjärde.

– Vi lärde känna varandra i Kläppen i Sälen där jag och Linnéa har varit de tre senaste säsongerna och Nora de två senaste, säger Lollo.

– Vi trivdes bra där, men när det skulle bli ny chef kände vi att vi lika gärna kunde testa ett nytt berg, säger Nora.

Hon sitter tillsammans med sina två vapendragare vid köksbordet inne i den charmigt, spartanskt inredda källarvåningen som de hyr av en norsk dam. Fikat är framdukat och värmeljusen tända, ovanför ytterdörren surrar värmefläkten trivsamt. De följer ett någorlunda likadant schema varje dag och trivs med vardagen i säsongslivet.

– Vi vill ta död på myten om "den typiske säsongaren". Vi är här för att vi älskar skidläraryrket och ingenting annat, säger Lollo.

Både hon och Nora pluggar just nu för fullt för provet till Svenska skidlärarexamen, som ger dem legitimering att jobba även utomlands. Linnéa har redan tagit examen och utöver det har de alla gått Slao, Svenska liftanläggningars organisations fyra steg.

Lollo förklarar vidare medan hon visar runt i lägenheten.

– Första året jag gjorde säsong var vi elva personer som delade på ett kök. Då var det väl kanske lite mer fest och så. Men jag kände direkt att det inte riktigt var min grej.

Men hon fastnade ändå för yrket och nästa vinter åkte hon iväg igen.

– Man hamnar verkligen i en bubbla när man gör säsong. Dagen efter man åker hem är hemsk, säger Lollo och beskriver tomheten.

• Kommer ni vilja göra det här för alltid?

– Jag ska sluta säga att det här är sista säsongen först och främst, men sen någon gång skulle jag vilja läsa till sportteknolog på Mittuniversitetet, säger Lollo.

– Ja, det är väl anledningen till att vi valt Åre också. Östersund ligger inte långt bort och då är det nära om man vill kombinera pluggandet på Mittuniversitetet med att jobba som skidlärare, säger Nora.

– Jag är undersköterska och har funderat på att vidareutbilda mig inom vården, men nu vill jag göra det här i några år till först, säger Linnéa.