Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens äldrevård gör mig så ledsen

Jag blir så ledsen, arg och besviken när jag läser alla skriverier om äldrevården i kvällstidningarna. Allvarligt Sverige, är vi inte bättre än såhär?

När man inte hittar intimsalvan så tar man tandkräm i stället, och berättar dessutom inför kollegor att man fått en gammal kvinna att kvida av smärta.

När en dement människa irriterar, så trycker vi upp avföring i ansiktet som straff för att personen är sjuk!

En äldre man utan tänder får inte hackad eller mixad mat, blir undernärd, och sedan, när en kvinna som jobbar extra ger honom fil och mannen äter två liter direkt på grund av hungern, så har vi mage att ställa kvinnan till svars och ge henne mindre arbete. För vadå? Att hon räddade hans liv?

Jag blir vansinnig när någon säger "jag vågade inte berätta för rädslan att bli av med jobbet".

Att den formuleringen ens framkommit är en sak att bli förbannad över, men också tanken på hur dessa människor kan sova om nätterna!

Det här landet skulle må gott av att kasta alla skygglappar och riva alla fasader!

Vi vuxna människor måste kunna acceptera att allt är skit ibland och dra lärdom av det i stället för att lägga ännu ett lock på.

Vi fördömer alla dem som sitter med makten att bestämma, men glöm inte att det är vi, varje enskild individ, som måste ta ansvaret att ge dem som "sitter i kostymen" informationen.

Att vi gnäller sinsemellan leder ingenvart och telepati fungerar tyvärr fortfarande inte.

Äldre i dag har slitit hela sitt liv utan vare sig fet lön, betald semester eller tekniska hjälpmedel.

De har lärt sig att inte vara till besvär, att inte be någon om någonting, att klara sig själva.

Det är vårt ansvar att lära dem att de har rätt att ta emot den hjälp som finns, den dagen de inte klarar sig själva, utan att få dåligt samvete för det. Ingen vill bli äldre. Alla blir vi äldre.

Och slutligen till denna tid som aldrig räcker till! Hur lång tid tar det att ge någon en kram? En stöttande klapp på axeln? Ett leende? Hur mycket betyder det för dig när du får något av detta?

Att det finns lite tid är en sak, men hur vi väljer att spendera den, det är en annan.

Sara Karlin, Hede

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel