Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens pensioner inte värdiga

Alliansens så kallade arbetslinje har gjort att människor som står utanför arbetsmarknaden drabbats hårt. Ett av de tydligaste exemplen är pensionärerna, som har fått se sina inkomster sänkas flera gånger de senaste åren.

Kostnaderna för den allmänna pensionen har minskat sedan det nya pensionssystemet infördes trots att antalet ålderspensionärer ökat med mer än en kvarts miljon.

Detta är hela systemets poäng. Fler ska dela på mindre. I den nyliberala kapitalismens tidevarv finns inte plats för solidarisk omsorg om de äldre. Den som vill ha en dräglig pension får hålla sig med privat pensionsförsäkring.

Lösningen från borgerligt och socialdemokratiskt håll är höjd pensionsålder. Det är få inom arbetaryrken som klarar att arbeta längre än till 65 års ålder. Den genomsnittliga pensionsåldern inom LO är fortfarande knappa 64 år, trots att försämrade pensioner tvingat många att jobba längre än vad de mår bra av.

Kvinnor har i snitt 5 500 kronor lägre pension än män. Av de som endast får garantipension är 80 procent kvinnor. Hälften av kvinnorna som går i pension förväntas leva på under 8 000 kronor i månaden. Det är uppenbart att kvinnor är de största förlorarna i dagens pensionssystem.

Det här är oacceptabelt och borde bli en av de största valfrågorna. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att dess äldre medborgare ska leva i fattigdom.

Vänsterpartiet var det enda partiet som motsatte sig riksdagsbeslutet om det nya pensionssystemet på 1990-talet. Vi kräver ett allmänt pensionssystem som ger trygga och säkra pensioner, utan behov av privata tillägg.

PPM-systemet ska avskaffas och pengarna återföras till den allmänna pensionen. Såväl garantipension som inkomstpension ska höjas.

Vänsterpartiet Jämtlands län

Christina Hedin, distriktsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel