Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DagISkonst på Stortorget

Det mesta kan man faktiskt frysa in - och väl infryst kan det bli till vacker konst.

Annons

Det vet i alla fall de cirka 50 barn i förskolor runt om i kommunen och i Ås som deltar i Vinterspelens infrysning av grejer i isblock.

Under tisdagen var de första barnen på plats på Stortorget i Östersund redo att frysa in sina speciellt utvalda ägodelar. Och uppfinningsrikedomen var stor när det gällde att hitta på saker att frysa in. Råttor, riddare, möss eller armband - allt fanns där.

– Själva idén till det här har jag fått av min son. Han har alltid fryst in en massa möjliga och omöjliga saker i frysen hemma. Man vet aldrig vad man kan hitta i vår frys, säger Karin Kvam, länskonstkonsulent i Östersund och den som håller i projektet.

Arbetet med infrysning ingår i Vinterspelen och är ett samarbete med Länskulturen.

Varje kub tar i snitt ett dygn att frysa ordentligt. Till helgen ska hela konstverket vara klart. Då ska cirka 50 iskuber stå klara och där varje kub kommer att innehålla en viss grej som barnen valt ut. Samtliga kuber ska till helgen ingå i en stor labyrint med kuber på Stortorget.

– Lite svårt var det att välja ut grejen för man får ju inte tillbaka dom, säger Saga Karlsson som valde att frysa in ett riktigt fint armband.

Karin Kvam som med åren blivit något av ett proffs på att frysa in saker menar att allt går att frysa in.

Nästan.

– Det som flyter måste man frysa in två gånger annars lägger det sig bara på toppen. Sen får man absolut inte frysa in något som lever. Min egen favorit som nästan alltid blir bra är halsband gjorda av indianpärlor - men allt går egentligen att frysa in, slår Kvam fast.

Bara att prova sig fram alltså.