Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daglig motion i det fria är en nödvändighet!

I ÖP 30 maj fanns en liten artikel om att man på en skola i Ås hade för avsikt att minska barnens möjligheter till rörelse utomhus. Det är ett sätt att skapa sjuka barn.

Det visar alla vetenskapliga undersökningar. Det lägger grunden till sjukdomar senare i livet som diabetes, hjärtsjukdomar, psykisk ohälsa och oförmåga att ta till sig skolans undervisning.

30 procent av amerikanerna är så överviktiga att de kommer att dö i förtid. Fetmaepidemin är så allvarlig att sjukdomar förknippade med övervikt kommer inom några år att vara den vanligaste orsaken till för tidig död.

Behovet av att röra på sig har vi från den tid då våra förfäder var jägare och samlare. Då gick man minst tio kilometer per dag. Vi är skapta under miljoner år för att röra på oss.

Motionen har många direkt påvisade effekter. När vi rör på oss förbränner vi stresshormoner.

Matti Bergström, känd barnhjärnespecialist, säger rakt ut: Barnen har mycket spring i benen. Det finns en hel del forskning som talar för att ökningen av adhd beror just på att de inte får utlopp för detta spring i benen. Om vi ska kunna fokusera på den teoretiska utbildningen måste vi vara ute och röra på oss.

Jag skrev till Nobelpristagaren Arvid Carlsson om detta med stress. Han svarade att 30–40 minuters promenad tre–fyra gånger i veckan bränner stresshormoner och ökar de ämnen i belöningssytemet i hjärnan som botar stress och ger ökat välbefinnande.

Professor Steven Blair, som är forskare vad gäller motion och hjärna, menar att vi kan minska risker för demens med 60 procent om vi rör på oss i rask promenad 40 minuter fyra–fem gånger per vecka.

Barnen uppfostras med en kost som innehåller så mycket socker som måste förbrännas. Socker finns i nästan alla de livsmedel vi proppar i ungarna; ketchup, läsk, lösgodis, kakor med mera. Det ger svängande insulinkurvor och när blodsockret sjunker blir man orolig.

Om man då som skolan i Ås avskaffat rörelse dagligen på schemat så skapar man adhd-barn som ska behandlas med amfetamin.

Man menar att om man som barn fått amfetamin så kommer belöningsystemet i hjärnan att nedgraderas och när man sedan ska sluta med amfetaminet har man inte kvar förmågan till glädje och lycka. Långtidseffekterna förtigs och har inte hunnit visa sig.

Ompröva beslutet i Ås och inför daglig motion ute i det fria!

Lästips:
Martin Ingvar: Hjärnkoll på maten.
Dr John Ratey: Spark
Gary Small och Gigi Vorgan: iBrain

Nisse Simonson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel