Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Dagmar var tuff, men den här var värre

Länet drabbades hårt av stormen Ivar. Ett dygn efter ovädret är cirka 8000 hushåll utan el.

– Det är nedfallna träd överallt, säger BTEA:s vd Jörgen Mattsson.

En man, som är i 65-årsåldern, fick ett träd över sig under stormen och vårdas på sjukhus för sina skador. Han ska enligt sjukhuset ha ett flertal olika benbrott men skadorna ska inte vara livshotande.

Det är många länsbor som har påverkats av Ivars framfört i länet. 7 800 hushåll var strax innan midnatt strömlösa på grund av alla nedfallna träd. Problemet är som allra störst bland Härjeåns kunder, där ungefär 4 200 hushåll var utan el under gårdagskvällen.

– Just nu jobbar vi med detta hela tiden. Vi kommer att fortsätta att flyga med helikopter över området för att få en samlad bild av hur situationen är, men vi ser att det är mycket materiella skador. Alla kunder kommer tyvärr inte ha fått tillbaka strömmen innan helgen är över, säger Sten-Olov Salomonsson, vd, Härjeåns nät.

Även Bergs Tingslags Elektriska AB, BTEA, har drabbats hårt av ovädret. Cirka 2 000 av företagets kunder saknade ström vid midnatt.

– Det är väldigt mycket träd som har fallit över elledningar och stolpar. Många stolpar har gått av och då tar det tid att reparera skadorna. Jag tror att der kommer att ta fyra eller fem dygn innan alla kunder har strömmen tillbaka, säger Jörgen Mattsson, och fortsätter:

– Dagmar var väldigt tuff men den här stormen var betydligt värre. Det är nedfallna träd överallt, säger han.

Att det är strömlöst på många håll har gjort att den fasta telefonin har slutat att fungera på vissa platser. Enligt Telia var 5635 kunder i länet drabbade vid midnatt.

Telia har kört ut elgeneratorer till olika platser i länet, bland annat Gällö, för att på så sätt få i gång telefonin, men fortfarande är det alltså många som är utan. Det är även problem med det mobila nätet på en del orter.

– Den som drabbas av en akut situation och exempelvis måste komma i kontakt med SOS alarm får ta sig till sin närmaste brandstation. Där finns det en larmknapp att trycka på, säger Jörgen Eriksson, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

Stormen skadade taket på Östersunds Arena. Ett takparti som mäter 500 kvadratmeter har enligt Östersunds kommun sugits upp av de hårda vindarna.

– På ett ställe har även skarvarna gått sönder, vilket måste åtgärdas snabbt för att förhindra att fukt kommer in under taket, säger Bo Jonsson, projektledare vid Teknisk förvaltning.

Enligt kommun beräknas skadorna på arenan kosta 200 000 kronor.

När det gäller mängden nedfallna träd så är de första preliminära uppgifterna från Skogsstyrelsen att delar av länet har drabbats hårt. Men i mitten av nästa vecka beräknas en översiktlig uppskattning av hur mycket skog som fällts vara klar.