Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att byta ut S-ledamöterna

Nästa år är det valår och självfallet är det valet till riksdagen som tilldrar sig störst intresse. Socialdemokraterna i länet har nu två mandat. Det är Marie Nordén och Gunnar Sandberg som är S-märkta på Jämtlandsbänken.

Annons

Hur tänker S i länet inför mandatperioden 2014–18?

Stefan Löfven har på ett förtroendeingivande sätt lett landets största parti sedan han tillträdde. Mycket talar för att han blir statsminister efter valet. Men förnyelsen måste även sträcka sig till representationen i riksdagen.

Nordén har suttit i riksdagen sedan 2002, de fyra första åren som suppleant för statsrådet Berit Andnor. Sandberg har suttit sedan 2003. Det rör sig om tämligen långa tjänstgöringsperioder. Vare sig Nordén eller Sandberg har gjort så mycket väsen av sig i riksdagsgruppen och torde vara okända för de flesta väljare i länet. Jag tycker att det är dags att byta ut båda två.

Vid en förnyelse av riksdagslistan är det dags att sluta vika en plats för LO, vilket varit regel sedan 1652. Om det finns två bra medlemmar i LO så kan man ju ta bägge men detta att facket ska ha en given plats är otidsenligt. Systemet utesluter ju exempelvis tjänstemännen.

Det finns också all anledning att varna för att man gör familjepolitik av riksdagslistan. Det skedde när Margareta Winbergs dåvarande svärson skulle in på en hög plats, som innebar att han skulle vara ersättare för sin dåvarande svärmor.

Dessbättre stoppade distriktskongressen förslaget, vilket Berit Andnor ska ha en eloge för.

Men nu gäller det att se upp så att det inte på nytt blir nordkoreanska inslag på riksdagslistan, om ni fattar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel