Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att damma av vinylskivorna

Står den gamla lp-backen i källaren och samlar damm? Tänk om – nu lyssnar allt fler på vinyl igen. Försäljningen av vinylskivor ökar i takt med nostalgin. För den som tröttnat och vill bli av med plattor finns också möjlighet att tjäna en slant.

– Dansband och religiös musik är nästan osäljbar på vinyl. För allt annat kan du få från ett par kronor upp till flera hundra, säger vinylentusiasten Per Faeltenborg som sedan 1986 driver skivbutiken Hot Stuff i Älmhult.

Genom åren har han tryckt flera artisters musik, som The Ark och Håkan Hellström, på vinyl – trots att formatet länge var på tillbakagång.

Men vinden har vänt. Nu tycker den digitala ungdomen att vinyl känns coolt. Nörden uppskattar ljudkvalitén och samlare frossar i olika bands konstnärliga lp-omslag. Många musiklyssnare verkar dessutom börja längta efter konkret nostalgi, noterar Per Faeltenborg.

– Vem kommer plocka fram gamla Spotifylistor om tio år?

Står lp-skivor fortfarande kvar i förrådet ska du passa på att ta fram dem, tipsar Per Faeltenborg.

– Släng inte! Plocka upp och känn efter om det är roligt att lyssna och bläddra.

Och vill du sälja – undvik loppis och annonser.

– Gå till en professionell skivhandlare i stället, som kan tala om vad de är värda. Du kanske också får ett ärligt bud.